Berlin na filmu
KULTURA · film/TV

Svi dišu duboko i srce im pulsira snažnije od uzbuđenja jer se bliži svetska premijera filma o kojem svi toliko pričaju. Reč je o ostvarenju pod nazivom „Victoria“ koji je snimljen u jednom kadru u Berlinu, a traje preko dva sata.

Nagrada na Berlinalu 2015. nije izostala, a mi smo ovaj trenutak iskoristili da vas podsetimo na filmove koji su svaki na svoj način prikazali ovaj grad u posebnom, filmskom, svetlu. Vežite se, polećemo – pravac Berlin!

1. Possession (1981)

Berlin je u vreme Hladnog rata bio pozornica za brojne špijunske akcije, ali i filmove koji su se bavili tom tematikom. Tajna Andrzeja Zulawskog i uspeh njegovog filma ogleda se u tome što u ovom filmu nema realistične logike, na protiv, sve je baš kao i u životu dovedeno do granica normalnosti, a na tragu paranoje film prestaje da bude triler i ulazi u domen horora. Berlin 80-ih u kojem se Mark (Sam Neill) vraća kući sa tajne operacije da bi doživeo bračni krah sa suprugom Annom ( igra je sjajna Isabelle Adjani) to je kompleksno pletivo motiva, poremećaja i histerije koja je vešto pretočena u nadrealni horor žanr.

2. Cabaret (1972)

Berlin je ponudio engleskom piscu Christopheru Isherwoodu veću seksualnu slobodu, budući da je bio homoseksualac, a kao rezultat tog prihvatanja pojavila se knjiga, polu-autobiografski roman Goodbye to Berlin. Kako je izgledalo živeti tridesetih godina 20. veka na mestu gde je tinjao a potom i buktao fašizam priča Sally Bowles, dekadentna kabare pevačica (Liza Minnelli) u ekranizaciji romana pod rediteljskom palicom Boba Fossa, u mjuziklu Cabaret.

3. Brak Marije Braun (1979)

Okrutni svemir sav je pod uticajem seksualnih opsesija, novca i moći, i tako vam je uvek u ostvarenjima Rainera Wernera Fassbindera. Autor uvek insistira da se društveni komentar meša sa melodramatičnim zapletima, a tako je i ovde, u prvom delu njegove trilogije koja govori o Mariji, ženi koja se udaje za vojnika koji odmah potom odlazi na front ponovo. A ona ostaje, verna srcem, ali život ide dalje i telo pripada drugima, kako bi ostvarila materijalnu nezavisnost.

4. Nebo nad Berlinom (1987)

Anđeo čuje misli Zapadnog Berlina. Kadrovi su sramno upečatljivi i beskrajno lepi. A anđeo se kreće po izolovanom gradu i posmatra iskustva ljudi. U jednom baru nailazi i na Nicka Cavea koji je u sred nastupa. Wima Wendersa je inspirisala Rilkeova poezija, a one koji gledaju ovaj film verovatno će inspirisati mnogo toga, i naravno, ko nije bio, odmah će poželeti da poseti Berlin!

5. Der Nachtmahr (2015)

Film je napravljen sa izuzetno skromnim budžetom, ali kada ga pogledate to nije ono što prvo upada u oči. Akiz je film Der Nachtmahr uspeo da pridruži ostvarenju kakvo je Victoria za koje postoje i povoljne kritike i veliko interesovanje, a koji na sjajan način uspeva da uhvati autentičnu energiju Berlina i njegovih stanovnika. Ovo je film sa zamagljenom logikom, retke psihološke dubine, bavi se tinejdžerskom tematikom a nastavnicu igra čuvena Kim Gordon.

6. B-Movie: Lust and Sound in West Berlin (2015)

Godine 1978. Mark Reeder se seli iz Mančestera u Berlin. Grad se u to vreme nalazi u svom hedonističkom kontrakulturnom zenitu, i Mark prati kako se muzički pravci menjaju na licu mesta posmatrajući razvoj takozvane elektronske muzike. U filmu imate priliku da vidite mnogo sirovog dokumentarnog materijala, iz Markove opsežne zbirke, koje su do sada čučale na VHS kasetama. Priča o legendama podzemlja Berlina i još o mnogo čemu.

Batman Top 5: Svi Betmeni naših dana Me Before You Pogledajte trejler za dirljivu romantičnu priču „Me Before You“ Kerol Lezbejska ljubavna priča „Kerol“ od sutra u bioskopima Batman vs. Superman Filmski obračun: „Betmen protiv Supermena: Zora pravednika“ · · · ·