Najlepše opere sveta
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nisu prostori opera i teatara samo za one koji vole da gledaju predstave. Ako ste makar jednom posećujući neki nepoznat grad sa bogatom kulturnom istorijom naišli i na operu ili zgradu pozorišta onda vam je jasno da su ovo prostori koje posećuju i kojima se dive i oni koji vole dizajn ili arhitekturu, a u slučaju pojedinih zgrada i istorijske priče o drevnim vladarima i njihovim impresivnim zamislima.

Kulturna ponuda jednog grada podrazumeva mnogo toga, ali kada se suočite sa prelepim građevinama namenjenim vrhovnoj kulturi, kao što su pozorišne i operske dvorane, tada postaje jasno da kulturno nasleđe jedne države ima vrednosti koje često nije moguće samo ekonomski odrediti.

Pogledajte našu top listu 10 najlepših opera na svetu:

1. Metropolitan Opera — Njujork

Ova građevina, tačnije lobi koji nosi naziv The Lincoln Center sadrži dva murala koje je napravio Marc Chagall i zbog kojih se često dolazi u operu, a kako i ne bi kada posetioci mogu da vide dela Trijumf muzike i Izvor muzike.

2. Sydney Opera House — Sidnej

Čuvena konstrukcija školjke o kojoj se toliko puta govorilo završena je 1973. godine i od tada ova se opera nalazi na UNESCO-voj listi građevina od svetskog značaja.

3. La Scala — Milano

Stara je preko 230 godina. La Scala je originalno bila osvetljena sa preko hiljadu uljnih lampi, dok je na svakom koraku stajala i po jedna ili više kofi sa vodom u slučaju da se bilo šta zapali.

4. Copenhagen Opera House — Kopenhagen

Izgradnja ove opere smatra se jednom od najskupljih od kako se prate finansijska ulaganja u zgrade iste i slične namene. Za njeno podizanje utrošeno je preko 500 miliona dolara.

5. Bolshoi Theatre — Moskva

Pozorište Bolshoi smatra se jednim od najstarijih na svetu, a kako i ne bi kada potiče još iz davne 1776. godine.

6. Royal Opera House — London

George Frideric Handel je napisao nekoliko svojih opera isključivo za izvođenje u ovom prostoru.

7. Teatro Colón — Buenos Ajres

Teatar Colón ima jednu od najboljih akustičnih sala na svetu. Kada je potrebno da se nešto izvede tako da i najprefinjenijeg slušaoca zadovolji, obično se bira baš ovaj teatar.

8. Mariinsky Theatre — Sankt Peterburg

Ovo pozorište je kroz istoriju, od svog osnivanja, 1860. pa do danas promenilo svoj naziv čak 5 puta i to uvek iz isključivo političkih razloga. Originalno ime ovog teatra bilo je Imperial Mariinsky Theatre.

9. Teatro di San Carlo — Napulj

Ovo pozorište osnovao je još Bourbon King Charles VII, i danas se smatra najstarijim živim prostorom u kojem se izvode opere u čitavoj Evropi.

10. L’Opéra Royal de Versailles — Versajski dvorac u Parizu

Francuska opera je izgrađena sasvim od drveta zbog potreba dobre akustike, ali je potom drvo farbano tako da liči na mermer i druge vrste finog kamena.

image Građivine koje su poslužile kao inspiracija za film „The Grand Budapest Hotel“ Ikeini praznični ukrasi Ikeina praznična kolekcija za 2015. je tu! Oas1s kuća zelena Oas1s kuća je najbolji primer zelene arhitekture Najbolji kafići na svetu Više od kafića: Najlepša mesta za blejanje · ·