The south facade at Stowe House, Buckinghamshire, England, seen from across the lake
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Glavni cilj obrazovnih institucija je učenje i prenošenje znanja novim generacijama, ali to ne znači da usput ne mogu i da izgledaju dobro. Neka od najlepših zdanja sa kojim se susrećemo su zgrade fakulteta, studentskih biblioteka i srednjih i osnovnih škola.

Pogledajte 7 primera iz sveta koji pokazuju da lepa arhitektura i obrazovanje idu zajedno:

1. Škola Stouv u Bakingemširu (Engleska)

Locirana na nekadašnjem imanju, ova velelepna palata je pretvorena u školu 1924. na inicijativu arhitekte Clougha William-Ellisa. Njen prvi direktor je izjavio „kako će to biti škola u kojoj će učenici naučiti da prepoznaju i cene lepotu, s obzirom na činjenicu da su okruženi prelepim vrtovima i arhitekturom“.

2. Plutajuća škola u Lagosu (Nigerija)

Jedina škola-splav na svetu nalazi se u siromašnoj četvrti (i svojevrsnom gradu na vodi) Makako glavnog grada Nigerije, Lagosa. Za njen dizajn je odgovorna holandska arhitektonska firma NLE architects, čiji je vlasnik Kunlé Adeyemi poreklom iz Nigerije. Nažalost, postoje inicijative da se ona ugasi, zajedno sa većinom ostalih nelegalnih splavova u četvrti.

3. Magdalen koledž u Oksfordu

Magdalen koledž privlači studente svojom tradicijom u obrazovanju, ali takođe i svojom neizmernom lepotom. Osnovan je u 15. veku, a tokom godina je renoviran nekoliko puta i upotpunjen sa novim delovima.

4. Biblioteka Triniti koledža u Dablinu

Škole su nezamislive bez biblioteka. Jedna od najpoznatijih na svetu je ona u okviru Triniti koledža u Dablinu koja se nalazi u prostoriji dužine čak 65 metara. Sagrađena je 1732. godine na osnovu dizajna pukovnika Thomasa Burgha, koji je bio i vojni ižinjer, arhitekta i poslanik u parlamentu.

5. Skrips koledž u okolini Los Anđelesa

Skrips koledž je osnovan 1926. godine u gradu Klermont, 56 kilometra istočno od Los Anđelesa. Njegov španski kolonijalni arhitektonski stil ide savršeno uz kalifornijsku klimu, kao i njegov položaj ispod velikih San Gabriel planina.

6. Rolex centar za učenje u Lozani

Ova inovativna građevina je delo japanske arhitektonske firme Sanaa. Rolex cenar za učenje služi kao biblioteka lozanskog univerziteta prirodnih nauka École polytechnique fédérale de Lausanne.

7. Škola Druk beli lotus u mestu Šej u provinciji Ladak u Indiji

Škola Druk beli lotus je dokaz da stvaranje lepe sredine podesne za obrazovanje dece ne mora da iziskuje velika novčana ulaganja. Stanovnici okolnih sela na Himalajima su zahvalni što njihova deca imaju priliku da uče na ovakvom mestu, kao i da se bolje upoznaju sa svojom tibetanskom budističkom kulturom.


Život među krošnjama Život u krošnjama cover Gde se život krčka Neobične građevine sveta 17 najboljih neobičnih građevina na svetu Najlepše opere sveta Najlepše opere na svetu