hp-gq-01dec18_b
PULS GRADA · sport&rekreacija

Danas se na međunarodnoj sceni fudbala najviše ceni ko je koliko para zaradio i ko je doveo najveće zvezde u toku poslednjeg prelaznog roka. To naravno nekada nije bio slučaj, a pored strasti prema samoj igri, klubovi su vodili računa i o izgledu svojih grbova, koji u neku ruku predstavljaju njihovo oličenje.

Svakako i danas ima raznolikih i veoma lepih fudbalskih grbova, a jedna knjiga bavi se upravo sakupljanjem svih njih, zajedno sa njihovim istorijama. U tom izboru ovo je najboljih deset, a da li se vi slažete sa tim?

Blackburn Rovers

Crvena ruža Lankašira ponosno stoji na grbu šampiona Premijer lige iz 1995. godine. Ispod toga je moto Arte et labore, što se u ovom kontekstu može prevesti kao „umećem i radom“ i označava onu lepu stranu fudbala. Iako je preuzet sa gradskog grba, odlično se uklapa u celu sliku.

UC Sampdoria

Ovaj prelepi grb kluba iz Đenove prepun je simbolike. Na njemu je moreplovac koji puši lulu, što ne iznenađuje kada se uzme u obzir da je Đenova najveći lučni grad u Italiji. Ovaj mornar ima i nadimak ’Baciccia’, što u dijalektu označava Jovana Krstitelja, zaštitnika grada.

Ajax

Klub je dobio naziv po mitološkom heroju Ajantu, koji se ujedno nalazi na grbu i to još od 1928. godine. Ključna promena desila se 1990. godine, kada je grb stilizovan i pojednostavljen, tako da je nacrtan uz pomoć 11 odvojenih linija, koje simbolizuju 11 igrača na terenu.

Liverpool

Ne samo da je među najprepoznatljivijim grbovima, već ima i pregršt simbola. Na njemu su Šenkli kapije koje se nalaze ispred stadiona Enfild, čuveni slogan „Nikad nećeš hodati sam“ i večni plamen kao simbol uspeha. A na sve to se nadovezuje centralna mistična liver-ptica.

Torino FC

Za razliku od gradskog rivala Juventusa, koji je prošle godine promenio vizuelni identitet pojednostavivši svoj grb, Torino je zadržao prepoznatljivog bika na svom grbu. Ovaj bik je preuzet iz gradskog grba i oba kluba su ga imala decenijama, ali je Juventus zarad marketinga promenio to nakon jednog veka. Grb Torina i dalje sija zahvaljujući biku u punom sjaju.

Lokomotiv Moscow

Kao što ime i govori, Lokomotiva je klub koji je nastao za radnike na moskovskoj železnici i ponosno nosi to poreklo sa sobom. Grb kluba je urađen u najboljoj sovjetskoj tradiciji i na njemu se naravno nalazi voz kao glavni simbol.

FC Köln

Na slici se nalazi čuvena katedrala u Kelnu, ali na nju se naslanja ogromni jarac. Još 1950. godine, jedan cirkus je poklonio klubu mladog jarca i od tada je jarac postao maskota kluba. Svaki jarac se zove Henes i dobija naslednika istog imena nakon smrti, a ne samo da prati klub na utakmicama, već ima i razne brendove pod svojim imenom.

Heart of Midlothian

Mnogi smatraju da ovaj grb treba modernizovati, ali on sadrži značajne kulturne reference na Edinburg. Tu je jedan poznati mozaik sa trotoara po kome je klub i dobio naziv, kao i bivši zatvor u kome su se vršile i egzekucije do 1817. godine.

Atlético Madrid

Ovaj grb je modernizovan 2016. godine i pokazuje primer kako se mogu uklopiti dizajn i nova era u istoriji kluba. Sadrži medveda i drvo šumske jagode iz gradskog grba Madrida, kao i sedam zvezda koje su preuzete iz sazvežđa Ursa Major (Veliki medved). Ove zvezde označavaju i pet provincija koje se nalaze oko Madrida.

Brighton & Hove Albion

Legenda kaže da je galeb na slici inspirisan jednim navijačkim postupkom. Na jednoj utakmici, protivnički navijači su skandirali „Orlovi! Orlovi!“ i domaći navijači su na to odgovorili sa „Galebovi! Galebovi!“. Klub je preuzeo taj nadimak za svoje igrače i ujedno stilizovao grb u skladu sa tim.


naslovna Manje poznate fotografije Muhameda Alija City Magazine - foto Beosport: Street.Urban.Active Calabasas adidas + Kanye West = Calabasas trenerke u Srbiji Reebok grudnjak Sportski grudnjak napravljen po NASA tehnologiji · · · · · ·