BeFunky-collage (14)
životna sredina

Greta Tunberi, petnaestogodišnja devojčica iz Švedske, veoma se razlikuje od svojih vršnjaka u svetu. Za razliku od druge dece, koja svoju pažnju mahom poklanjaju svom izgledu, te kupovini najnovijih čuda tehnike, ona razmišlja o budućnosti planete i posledicama ljudske nemarnosti. To je dovoljan razlog da zapamtite njeno ime i poslušate šta ima da nam poruči.

Njena poruka je jasna, krajnje je vreme da Zemlja postane lepše mesto za život. „Vlada mišljenje da ne činimo dovoljno u borbi protiv klimatskih promena. Međutim, ne bih se složila sa tim. Da bi nešto bilo dovoljno, potrebno je uložiti bilo kakav napor. Istina je, pak, da mi za sada ne činimo ništa po tom pitanju.” Verujemo da su vas ove reči ganule i podstakle na razmišljanje. Treba imati na umu da ih je izgovorilo dete, a ne guru, međunarodni politički ekspert, ili iskusni aktivista. Greta je biće koje se vodi razumom, srcem i građanskom dužnošću, i čini sve da njena poruka dopre do što većeg broja ljudi, i podstakne tektonske promene.

Uloga najmlađe aktivistkinje na svetu pripala joj je u avgustu prošle godine, kada je jednog jutra odlučila da, u znak protesta, prestane da ide u školu sve do opštih izbora narednog meseca. Razlog? Zabrinutost zbog požara koji su buktali u njenoj domovini tokom čitavog leta, podstakla ju je da nešto preduzme. Zatražila je od Vlade da joj odgovori na pitanja u vezi sa emisijom ugljen-dioksida. Pre svega, zašto se ne pridržava Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Iako je delovalo da se nalazi u borbi sa vetrenjačama, ishod njene pobune je bio neverovatan. Izabrana je za jednog od govornika na Konferenciji o klimatskim promenama u Katovicama, održanoj u decembru. Tom prilikom, Greta je poručila sledeće: „Nadamo se da će ova konferencija uticati na to da shvatimo da se suočavamo sa opstankom na Zemlji. Nalazimo se na prekretnici, te moramo brzo da reagujemo, i spasimo šta se može spasiti.”

Greta je odlučna u nameri da političari preispitaju svoje odluke u vezi sa održivom proizvodnjom i klimatskim promenama. Ne plaši se da stane rame uz rame sa stručnjacima iz ove oblasti, novinarima, univerzitetskim profesorima. Govori samouvereno i oštro, te ne čudi što je bila jedan od učesnika nedavno završenog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Nadamo se da vas je ova priča inspirisala, i potvrdila čuvenu izreku da na mladima svet ostaje. Potrebno je da svako pođe od sebe, jer i najmanji doprinos očuvanju prirode i njenih resursa na duge staze puno znači. Pravite pametne izbore kada su kupovina i potrošnja u pitanju, u suprotnom, sledi nam apokalipsa.

naslovna Top 10 najzelenijih prestonica Evrope holmene-urban-power-3 Danska pravi veštačka ostrva, a evo i zašto fung-900x512 Otkrivena gljiva koja jede plastiku 1196 Hidroelektrane ugrožavaju prirodu i životinje na Balkanu · · · ·