crkve cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Bilo da ste religiozni ili ne, smatrate sebe spiritualnom osobom ili ta reč ne postoji u vašem rečniku, istina je da retko ko može ostati ravnodušan kada se nađe pred veličanstvenom arhitekturom i nesvakidašnjom građevinom. Sva ravnodušnost i ironija tada nestaju, a mi se prepuštamo lepoti i kreativnosti ljudskog duha.

Religiozna mesta postoje otkad je čovek osetio potrebu da stremi ka nekom višem cilju i traga za smislom. Arhitektura, kao kreativna nauka i praktična umetnost, oduvek je sledila sve potrebe i želje čoveka. Pojavom, a kasnije i podelom hrišćanstva pojavljuju se crkve kao središta religioznih zbivanja. One su bile i ostale mesta na kojima bi trebalo da se budi osećaj zajedništva i potrebe za okupljanjem, preko kolektivnog rituala i ujedinjenja. Ali, i mesto gde osoba možeš da bude sama, povučena, pokuša da nađe unutrašnji mir i odgovore na neka intimna duhovna pitanja.

Crkve, kao građevine, simbol su jednog vremena i stanja duha, čiju istoriju pripovedaju danas. Pravila i kanoni, kada je njihov izgled i građevinska konstrukcija u pitanju, naravno postoje, ali i u ovom slučaju ima dosta izuzetaka. I dok se za katoličke crkve uglavnom vezuje pojam raskoši, a za pravoslavne skromnosti, na svetu postoji toliko onih koje ruše sva ustaljena viđenja. Ne smemo zaboraviti i na druga prelepa sveta mesta poput sinagogi, džamija i budističkih hramova.

Ponekad je impozantni izgled tu da uplaši, zapanji i ponizi. S druge strane, crkve skromnog izgleda govore o jednakosti, životu bez straha i čine da se svako oseća dobrodošlo. Činjenica je da retko ko može da ostane nezainteresovan i ravnodušan ispred nečeg fascinantnog. Mark Twain je, na primer, videvši Duomo u Milanu izjavio: ”Kažu da katedrala u Milanu zavređuje drugo mesto, odmah iza crkve Svetog Petra u Rimu. Ne mogu da razumem kako ona može da bude druga po redu u odnosu na bilo šta stvoreno ljudskom rukom”.

Neke crkve deluju kao korporativni centri, i oličenja su dostignuća moderne arhitekture. Druge, oronule, sakrivene i uklesane u prirodni kamen ili stenu, skoro da su i sakrivene od očiju javnosti. Crkva Hallgrímur u Rejkjaviku visoka je 75 metara i građena 38 godina, a na drugoj strani Islanda i dalje postoji crkva sagrađena od pruća, za snimanje serije Lost.

U galeriji pogledajte neke od najneverovatnijih crkava na svetu.

The Church of Hallgrímur (Rejkjavik, Island)Otvori galeriju
ko Da, ovo su restorani koji oduzimaju dah io Najlepši restoran na svetu 50 Penthaus koji je poslužio kao inspiracija za Kristijanovu kuću u „50 nijansi sive“ Bleak House Bleak House: Neverovatna kuća reditelja Guillerma del Toroa · · ·