cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Promena boja u kuhinji tokom proteklih sto godina, kazuje mnogo toga o istoriji, a ne samo o trendovima vezanim za enterijer. Od jednostavnih dvadesetih, preko ludih sedamdesetih, pa do danas, mnogo toga se promenilo u dizajnu kuhinje.

1920. godine

Bela boja je bila glavna tih godina, kada su šareniš, kičasti ukrasi, ornamentika, i opšte preterivanje u dekoru prestali da budu aktuelni. Jednostavnost i klasika postali su dominantni.

1930. godine

Nasuprot dvadesetim godinama, tridesete su donele mnoštvo boja u kuhinju. Nijanse žute, zelene i braonkaste, kao i paterni koji se ponavljaju mogli su često da se vide u to vreme.

1940. godine

S obzirom na to da je Drugi svetski rat počeo, mnogi su više brinuli za svoje živote nego za dekoraciju enterijera. Ipak, u Americi su u kuhinjama zavladale patriotske boje, tako da su crvena, bela i plava postale dominantne.

1950. godine

Nakon završetka rata, kako se život polako vraćao u normalu, tako su se i pastelne boje vratile u kuhinju. Vesele nijanse, poput mint zelene, tirkizne i meko žute, zavladale su kuhinjama širom sveta, kako bi optimističan osećaj ponovo bio prisutan.

1960. godine

Kako je počela seksualna revolucija i potraga za spiritualnom slobodom, tako se u kuhinje uvukla potreba za individualnošću. To se ogledalo u kreativnoj hrabrosti, kroz jarko narandžastu, plavu i zelenu boju.

1970. godine

Sedamdesete su nastavile tamo gde su šezdesete godine stale, sa nešto izraženijim bojama u zemljanom tonu. Zlatna, braonkasta i zelena avokado boja, često su se mogle zateći u kuhinjama iz ovog perioda.

1980. godine

Osamdesete godine su po mnogo čemu bile pompezne i napadne, ali ne i kada se govori o uređenju kuhinje. Monotone i dosadnjikave bež, braon, bela, kao i boja breskve, preplavile su kuhinjski enterijer.

1990. godine

Devedesete nisu mnogo odmakle od osamdesetih godina, iako se osetio uticaj country stila. Boje drveta bile su dominantne, sa obično belim podovima, i po kojim izletom u vidu bledo zelene boje.

2000. godine

Estravagantniji materijali, poput mermera i trešnjinog drveta, počeli su da diktiraju glavne boje za kuhinju. Zapažena je kombinacija različitih tekstura i pločica, gde je često tamno plava ili bordo znala da bude glavna.

2010. godine

Napredak tehnologije, ali i povratak prirodnih materijala, reklo bi se dominira ovom dekadom. Bela je čini se opet glavna, jer kreira utisak šarmantne minimalistične kuhinje, gde po koji drveni element i zelena biljka čine lepu estetsku celinu.

cover Putujte sa stilom: 15 prelepih kamp prikolica ac jul_cover Arts & Crafts Concept: Šta sve jedna komoda može da postane? ikea-asmr-PAGE-2017 Nova IKEA reklama: Opustite se maksimalno Joker city magazin_cover City letnja preporuka #34: Tikkurila boje – zdravo okruženje za vašeg mališana · · · ·