cover www.loganlibraries.org i www.beforemario.com
U VAZDUHU · urban flash

Tradicija igranja društvenih igara datira još iz drevnih vremena. Ta ljudska potreba za razonodom, razmišljanjem i takmičenjem, nikada neće nestati. Setite se samo kako ste nekada voleli da igrate „Čoveče ne ljuti se” i „Potapanje brodova”. A koje su društvene igre naširoko popularne, saznajte u nastavku.

Piše: Isidora Spasić

Šah

Ako je ijedna igra dobila kultni status, onda je to svakako Šah. Mnoge generacije, širom sveta, maksimalno koriste svoj moždani kapacitet kako bi pobedile suparnika sa druge strane crno-bele table na kvadrate. Kralj, kraljica, topovi, lovci, skakači i pešaci naizmenično se pomeraju, da bi na kraju jedna osoba šah-matom dobila partiju.

Monopol

Money makes the world go ’round iliti – Novac čini da se svet okreće. To bi bila najbolja definicija Monopola, igre koju je svaka osoba barem jednom u životu odigrala. Kupujete, prodajte, gradite, pozajmljujete, gubite, dobijate… Dvoje do osmoro igrača tako se nadmeću za imanje i novac, u nadi da će imati konačan monopol nad čitavom igrom.

Riziko

Igra se pojavila kasnih pedesetih godina i odmah postala masovni hit. Riziko se fokusira na jednu od najstarijih ljudskih osobina, a to je želja da se vlada svetom. Ovu ratnu društvenu igru može igrati od dve do šest osoba. Na tabli uz pomoć tenkića oni se bore za dominaciju nad svetom, koji se sastoji od šest kontinenata i 42 teritorije.

Kluedo

Ovo je prva igra koja je kao sastavni deo uvela blefiranje i didaktičko izvođenje zaključaka. Za sve one koji vole da rešavaju ubistva i glume detektiva, Kluedo je savršena igra. Uzbudljiva misterija prikazana je na jedan veoma sofisticiran način, pa će šestoro igrača biti kao „na iglama“ dok se slučaj ne reši.

Bekgemon

Procenjuje se da ova igra postoji već 5.000 godina, što je svakako čini jednom od najstarijih na svetu. U istoriji se vezuje za Mesopotamiju, a smatra se da ju je i Tutankamon igrao. Bekgemon se još naziva i Tavla, igraju ga dve osobe sa ciljem da se sa ploče izađe sa svih 15 figura, pre nego što to protivnik učini. Ploča na kojoj se igra ima 24 polja, dok se figure pomiču u zavisnosti od brojeva na kockicama. Faktor sreće je tu, ali pre svega pobedu donosi osećaj za taktiku i strategiju.

Domine

Pravougaone pločice, podeljene na dva polja, na kojima se nalazi određen broj tačkica ili samo praznina, čine osnovu Domina. Pločice imaju lice i naličje, pa protivnik ne može videti broj tačkica, jer se Domine raspoređuju tako da je strana okrenuta ka protivniku prazna. Pločica ima 28, a tačkica može biti od jedne do šest. Ovu igru obično igra dvoje ljudi, dok se pločice slažu tako da one strane koje se dodiruju moraju imati isti broj tačkica. Pobednik je onaj koji ostane bez Domina.

Skrebl

Skrebl je pametna, jednostavna i elegantna igra, koja kroz korišćenje jezika (tj. slova i reči) podstiče logiku i kreativnost. Zapravo, Skrebl se i definiše kao najpoznatija društvena igra reči na svetu. Predviđena je za od dva do četiri igrača. Oni izvlače slova i pomoću njih kreiraju reči. Pošto svako slovo nosi određeni broj bodova, pobednik je naravno onaj koji uspe da prikupi najviše bodova.

Tvister

Umesto mozga, prilikom igranja Tvistera, koristi se telo. Razgibavanje, smeh i zabava nikada nisu imali boljeg pandana od ove društvene igre. U njoj sudeluje dva ili više igrača, a podloga sa krugovima u boji i pokazivač radnje upućuju na položaj koji igrač treba da zauzme. Zapravo, igrači moraju stati nogom ili rukom na krugove određene boje, te tako zauzeti smešne i nezgodne pozicije.

icons8-team-643498-unsplash Ove važne navike postaju lakše s vremenom page-hoteli Neprijatna iznenađenja u hotelima photo-1469131792215-9c8aaff71393 Najbrži put do sreće je da ne radite ništa BeFunky-collage Žene koje imaju više dece sporije stare · · · ·