art
KULTURA · art

Umetnička dela prepuna su strasti, poneka pokazuju požudu među ljudima, zagrljaje, čežnju. Takvih primera prepuna je istorija umetnosti. Bez obzira da li su dela izvajana, rađena u kamenu, naslikana, fotografisana, ljubavnici su ona tema umetnosti pred kojom nema ravnodušnog posmatrača.

Kod nekih je ta ljubav surova, kod nekih je blaga. Pojedini ljubavnici su hladni, drugi su monogamni. Ono što im je zajedničko jete da su bezvremeni i zauvek će ostati upamćeni u ovom prolaznom životu.

Jean-Honoré Fragonard, The Bolt, 1777–1778.
Na ovoj slici nam je potpuno jasno šta će se sledeće dogoditi. Prikazana je strast ljubavnika, njihova opijenost i požuda.

Jean-Léon Gérôme, Pygmalion and Galatea, 1890.
Ovde je inspiracija mitološka priča o skoro nemogućoj ljubavi. Ali uz malo magije od strane bogova, sve može da se desi, kao što slavni francuski slikar prikazuje na svom platnu iz 19. veka.

Gustav Klimt, The Kiss, 1907.
Ovo je možda najpoznatija slika ljubavnika. Oni se toliko prepliću da su skoro postali jedno. Ovde je naglašena njihova psihička i fizička intimnost, i što duže posmatrate ovo delo, to vam je sve lakše da se identifikujete sa onima koji ljube, ili bivaju ljubljeni.

René Magritte, The Lovers (Les Amants), 1928.
Duboko je povezano složeno funkcionisanje ljudskog uma i pitanje srca na ovoj slici. Mračne želje i tamna strana ljubavi, u ovom radu prikazani su najjasnije. Nagoni kod ljubavnika su toliki da se čini da mogu da uguše jedno drugo.

Auguste Rodin, The Kiss, 1929.
Ova mermerna skulpura postala je simbol ljubavničke strasti. A isklesani su Paolo i Frančeska, dva lika iz Danteove Božanstvene komedije koji su za vreme života podelili samo jedan poljubac. I to je taj trenutak, pre nego što Frančeskin muž otkrije aferu i ubije ih oboje.

Frida Kahlo, The Love Embrace of the Universe, the Earth (Mexico), Myself, Diego, and Señor Xólotl, 1949.
Na slici se naglašava nezavisnost autorke ali i njena frustaracija što ne može da ima dete. Umesto toga, sugeriše se, njena životna uloga je da čuva detinjastog muža. Ova slika predstavlja viđenje ljubavi Fride Khalo.

George Quaintance, Idyll, 1952.
Stvarajući u trenucima u kojima je homoseksualnost bila kažnjavana zakonom, slikar je morao da pronalazi način da se igra u svojim delima. Jasno je da su u pitanju ljubavnici, ali opet, nema nijednog dokaza.

Nan Goldin, Rise and Monty Kissing, New York City, 1980.
Vreme prepuno divljeg seksa u Njujorku, to se jasno vidi i u samom radu. Ogoljeno, prepuno požude i bez većeg značaja od fizičkog zadovoljenja.

Nicole Eisenman, Sloppy Bar Room Kiss, 2011.
Aljkav, pijani poljubac pred poslednju turu. Ova slika sadrži mešavinu smeha i pronicljivosti. Androgini par u blaženom neznanju, skreće pažnju na činjenicu da je u ljubavi lako se izgubiti i lako je zaljubiti se.

kaubojke Kada bi žene bile glavni junaci kultnih vestern filmova Napusteni brod, nitro lak na lesonitu, Kuća Legata Izložba „Neviđeni Lubarda“ Mila Panic Pool_cover Izložba „We have a wonderful life“ u Umetničkom prostoru U10 Svetlana Volic NON FINITO (2)_cover Video-instalacija „NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet“ u Salonu MSU ·