shutterstock_571370566
PULS GRADA · destinacija

Od simpatičnih gradića, preko udaljenih predela i neobičnih građevina, do ribarskih sela, Evropa vri od šarenih kutaka koji očekuju svoje posetioce. I zaista, vesele boje uvek će nas pre oduševiti, nego sivi prizori i oronule fasade. Zato vas danas vodimo u šetnju ulicama u bojama leta i mora.

Evropa je kontinet kojim vlada različitost kultura, istorijskih tokova i umetničkih pravaca, te je riznica za ljubitelje putovanja. Od Skandinavije do Mediterana, naići ćete na živopisne kućice i uličice, koje odolevaju zubu vremena, i pozivaju na radost. Nadamo se da ćete uživati u listi koju smo pripremili za vas, i uskoro se zaputiti u krajeve gde sunce lepše sija.

Ulice Kolmara u Francuskoj

Ovaj grad smatra se jednim od najlepših u Evropi, pre svega zbog pitoresknih ulica i raskošnih cvetnih aranžmana. Smešten je u pokrajni Alzas, a ljudi ga često nazivaju Mala Venecija, zbog velike sličnosti sa ovim italijanskim gradom. Predstavlja spoj različitih uticaja, pre svega germanskog i francuskog. Dobitna kombinacija, složićete se. Dodajte ga na svoju listu destinacija koje želite da posetite, a on će vas dočekati pravom eksplozijom boja.

Srećna kuća Rici u Nemačkoj

Ovo neobično zdanje krasi grad Braunšvajg, i verovali ili ne, predstavlja poslovnu zgradu. Oslikao ju je američki umetnik Džejms Rici, po kome je dobila naziv. Nekada kneževska palata, a danas kutak koji privlači pažnju svakog prolaznika. Arhitekta je bio takođe Amerikanac, Konrad Kloster, koji se opredelio za prozore nepravilnog oblika, koji u potpunosti dočaravaju Ricijevu kreativnost i vešte ruke. Izgradnja jedne ovakve zgrade, podelila je stanovnike ovog grada, međutim, malo boje nikad nije na odmet…

Kanali Burana u Italiji

Burano je staro ribarsko selo, smešteno u severnoj Venecijanskoj laguni. Prepoznatljivo je po živopisnim kućicama jarkih boja, koje su planski farbane, tako da niko od meštana ne može svojevoljno da izabere boju koju želi, već prvo mora da dobije dozvolu lokalnih vlasti.

Trg Stortorget u Švedskoj

Ovo je najstariji trg u Stokholmu, a prepoznatljiv je po čuvenom božićnom marketu, i šarenim trgovačkim kućama koje datiraju iz 17. veka. Drečava crvena, žuta ili zelena dominiraju trgom, i boje staro jezgro grada. S obzirom da ovaj deo Evrope ima mali broj sunčanih dana, Stortorget predstavlja pravo osveženje i dnevnu dozu pozitivne energije.

Kanal Nihavn u Danskoj

Ne možemo dovoljno da se nagledamo lepote i boja, koje nas mame iz trgovačke luke u Kopenhagenu. Kućice zrače toplotom i veselošću, a nastale su tokom 17. veka. Upravo ovde je živeo i stvarao čuveni pisac Hans Kristijan Andersen.

Glavni trg grada Poznanj u Poljskoj

Stari trgovački trg u Poznanju okružen je kućicama mediteranskih boja: morsko plavom, osvežavajuće zelenom i zemljano žutom. Veći deo ovog trga porušen je tokom Drugog svetskog rata, ali mu je obnovom tokom ‘50-tih godina prošlog veka vraćen stari sjaj. Svaka kuća je ofarbana i dekorisana sa posebnom pažnjom.

Uličice Vernace u Italiji

Ovo naselje nalazi se u pokrajni Ligurija, i poznato je kao jedno od sela oblasti Ćinkve Tere. Bogato je bojama zrelih pomorandži i limuna. Prema legendi, ribari su fasade farbali u jarke boje da bi bile upadljive i razlikovale se od nijanse mora. Međutim, prava istina verovatno leži u porastu turizma i pojavi železničkog saobraćaja ‘70-tih godina prošlog veka, koji je olakšao pristup nekada zabačenim predelima.

krakow-naslovna Trip Advisor preporučuje top destinacije za ovo leto 500px Photo ID: 173514057 - Planina Taranaki na Novom Zelandu dobila status živog bića ANDREJNIHIL-8801 Dragulj Istre Torre del Reloj (Catedral de Cádiz) Kadiz – sunčano carstvo u srcu okeana · · · · ·