8065685166_f06175fa22_k_cover
U VAZDUHU · urban flash

Colleen Moore je bila diva Holivuda u eri nemih filmova. Imala je dve strasti: glumu i lutke. Nije se libila da na svoj veliki hobi troši zarađen novac od filmova, pa je tako finansirala pravljenje kućice za lutke koja je skuplja od mnogih najluksuznijih vila danas.

Karijera ove glumice je trajala od 1916. do 1934. godine, ali je od njenih 60 filmova vrlo malo ostalo u gledljivom stanju (najpopularniji među njima, Flaming Youth, je zauvek izgubljen)Ipak, Colleen danas u sećanju mnogih živi i zahvaljujući njenoj nekadašnjoj strasti, lutkama. Njena ljubav prema njima ju je inspirisala da svoje honorare od uloga uloži u izgradnju najluksuznije kućice za lutke koja je do tada napravljena.

Kućica je sagrađena između 1928. i 1935. godine uz pomoć više od 100 dizajnera i zanatlija. Njena cena je iznosila čak 500.000 dolara, što je ekvivalentno današnjoj ceni od 7 miliona dalara. Za kućicu bi se pre reklo da je mali zamak, inspirisan najrazličitijim stilovima i istorijskim modelima. Na primer, stepenište je urađeno po uzoru na čuvene Španske stepenice u Rimu, postoji okrguli sto nalik onom iz legendi o kralju Arturu, u kapeli se nalazi ikona u ruskom stilu, a prisutna je i mala statua egipatske boginje Izide.

U izradi ovog minijaturnog zamka korišćeni su najfiniji materijali. Vrata su napravljena od slonovače, a podovi od kvarca i žada. Kapela ima vitraž i zlatni oltar. Iznenađujuće je da kućica ima i neke pogodnosti stvarnih kuća tog vremena kao što je struja koja pali lampice veličine zrna i tekuću vodu u gipsanom kupatilu. Tu je još i 1.500 minijaturnih stvari, uključujući originalne slike, orgulje, radio i najmanju Bibliju ikada napravljenu.

Kada je projekat bio završen, SAD su se nalazile u sred Velike depresije, pa je kućica prevožena na turneju po zemlji, kako bi se skupila novčana sredstva za ljude koji su bili najviše pogođeni ekonomskom krizom. Kućica je 1949. donirana Muzeju nauke i industrije u Čikagu, gde se i danas nalazi na radost mnogih posetilaca ovog zdanja. Kao i prave stare kuće, prošla je proces restauracije u 21. veku, a proces njenog ponovnog sklapanja posle renoviranja možete pogledati u ovom video klipu.

Najluksuznija kućica za lutkeOtvori galeriju
coverp U slikama bez reči coverrr Šta se krije ispod mekog krzna rainbow-art-installations Umetnost u duginim bojama Partneri Da biste bili srećni na 5 godina menjajte partnera · · · ·