cover www.latimes.com
KULTURA · film/TV

Kao što znate, u nedelju je dodela Oskara. Verujemo da ste spremni, i da sa nestrpljenjem očekujete da vidite da li će vaši favoriti biti ti koji će kući odneti zlatnu statuu. Dok taj trenutak ne dođe, podsetite se ovih duhovitih, potresnih, sumanutih, a pre svega šokantnih situacija koje su Oskara učinile nezaboravnim.

Piše: Isidora Spasić

Jedan Oskar za dve glumice (1969)

Retko se dešava da ovu prestižnu nagradu podele dve osobe. Ipak, bilo je više takvih slučajeva na dodeli Oskara, a svakako najzanimljiviji desio se kada je Barbara Strejsend dobila zlatnu statuu za ulogu u filmu Funny Girl, time je podelivši sa koleginicom Ketrin Hepbern, koja je istu nagradu dobila za film The Lion in the Winter.

Aplauz dug 12 minuta (1972)

Dobio ga je Čarli Čaplin. Zapravo, bila je to prava ovacija, jer se ovaj legendarni glumac i komičar nakon dvadeset godina političkog izgnanstva konačno vratio u Ameriku, kako bi primio počasnog Oskara za svoje životno delo.

Ne treba mi Oskar! (1973)

Na neki način ovo je poručio glumac Marlon Brando, kada je odbio da primi statuu za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu The Godfather. Umesto njega, na bini se pojavila aktivistkinja indijanskog porekla, koja je rekla da gospodin Brando ne želi da prihvati nagradu zbog položaja njenog naroda u Americi i u samoj filmskoj industriji.

Ko od majke rođen (1974)

U trenutku kada je glumac Dejvid Niven najavljivao svoju koleginicu Elizabet Tejlor, potpuno go čovek protrčao je binom. Niven je uspeo originalno da se našali na tu temu, a kasnije se ispostavilo da je golišava persona bio umetnik Robert Opel, evidentno željan pažnje.

Autfit za pamćenje (1986)

Šta bi Oskar bio bez ekstravagantne mode? A ko će bolje da pokaže svoju hrabrost u oblačenju od Šer. Te godine pojavila se u kreaciji Boba Mekia, zbog koje verujemo da niko ko je sedeo iza nje nije bio u stanju da vidi šta se dešava na sceni. Dve godine kasnije, Šer je kući odnela zlatnu statuu, u još jednoj diskutabilnoj kreaciji pomenutog dizajnera.

Sestrinska ljubav (2000)

Kada je Anđelina Džoli preuzela Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Girl, Interrupted, poručila je svima kako je zaljubljena u svog brata. Te večeri ga je na crvenom tepihu poljubila u usta, pa su mnogi bili šokirani i sablaznuti ovim gestom.

Nezaboravni poljubac (2003)

Glumac Ejdrijen Brodi bio je evidentno više nego oduševljen kada je dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu, u filmu The Pianist. Statuu mu je dodelila koleginica Hali Beri, koju je egzaltirani Ejdrijen zagrlio i iznenada strasno poljubio. Hali se na svu sreću dobro snašla i u ovoj neočekivanoj ulozi.

I u smrti neprevaziđen (2009)

Sedam meseci nakon što je tragično preminuo, Hitu Ledžeru je dodeljen Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu. Dobio ga je za svoju neverovatnu interpretaciju Džokera, u filmu The Dark Knight. Nagradu su primili članovi porodice, i posvetili je njegovoj ćerki Matildi.

Ko visoko leti, nisko pada (2013)

Simpatična glumica Dženifer Lorens šarmantno se strovalila na stepenice dok se kretala ka bini da preuzme Oskara. Inače, te godine ga je dobila za film Silver Linings Playbook, kao najbolja glumica u glavnoj ženskoj ulozi.

Selfi koji ulazi u istoriju (2014)

Voditeljka te večeri bila je Elen Dedženeris, koja je uspela da u fotografiju ubaci sve same zvezde Holivuda. Tako ste u istom kadru mogli videti Meril Strip, Breda Pita, Anđelinu Džoli, Bredlija Kupera, Džuliju Roberts, i mnoge druge. Zbog ogromnog broja pregleda ove fotografije, čak 37 miliona, sajt Twitter-a se srušio.

I Oskara za najbolji film dobija… (2017)

La La Land! To je barem ono što su glumci Voren Biti i Fej Danavej pročitali. I dok se cela ekipa nekoliko minuta zahvaljivala svima i plakala, nešto čudno se dešavalo u pozadini. Naime, ispostavilo se da je to bila pogrešna informacija, i da je Oskara zapravo zasluženo dobio film Moonlight. Malo je reći da su i gubitnici i pobednici i publika i gledaoci bili u šoku! Bio je to neverovatan gaf, koji će Oskar teško nadmašiti.

3-1-2-1288312_ladiesinblack_574756 Filmovi Sony Pictures Entertainment-a koje ćete moći da pogledate samo na FEST-u _DSC0647.ARW „Ledena potera“ od sutra ledi bioskope 62427-paramount Najbolji filmovi koji su osvojili Oskara BeFunky-collage (2) Dokumentarni filmovi na 47. FEST-u · · · · · · ·