p05rn5jj
KULTURA · fotografija

Protekle godine objektivom kamera zabeležene su neke od najvećih prirodnih katastrofa, ratova, ali i različitih nesreća izazvanih pogrešnom politikom. Iako je bilo dosta lepih trenutaka, ipak nam oni u kojima vidimo patnju i tugu, ostaju najviše urezani u pamćenje.

Mnogo je situacija koje kamera ne zabeleži pa u tim okolnostima javnost nije u mogućnosti da vidi neke od strašnih ili lepih momenata koji su se dogodili. Sa druge strane, postoje neverovatne situacije koje su zabeleženi foto-aparatom, od fotografija istorijskih događaja koji su promeneli svet, slavnih naučnika ili samo nezamislivih momenata za koje imamo utisak da su paranormalni. U 2017. godini su nastale neke od fotografija koje su šokirale svet i skrenule pažnju na strahote rata i prirodnih nepogoda. Pogledajte u nastavku teksta neke od najupečatljivijih fotografija u 2017.

Građanski rat u Siriji

Fotografije je nastala u Alepu, gradu koji je najviše stradao tokom rata u Siriji. Na slici se nalazi Abu Omar, sedamdesetogodišnji penzioner koji u svom stanu puši lulu i sluša muziku sa gramofona. Inače, Abu je kolekcionar automobila, ali tokom rata mu je kolekcija oldtajmera potpuno uništena. Pored toga što je ostao bez ičega, pronašao je način kako da uživa i da zaboravi na besmisao rata u retkim trenutcima mira u Siriji.

Bombaški napad

Ovo je još jedna fotografija iz Alepa. 2017. godinu, ali i godine iza nas, obeležava sukob u Siriji, čiji se kraj ne nazire. Na slici se nalazi sirijski fotograf koji nakon bombaškog napada u Alepu pokušava da spase ranjenog dečaka. Poslat sa zadatkom da zabeleži razaranje u ovom gradu, našao se u centru eksplozije i kao što se na fotografiji vidi, nije se dvoumio da li da slika ili da spase ljudski život.

Pucanje ledenog brega na Antartiku

Usled globalnog zagrevanja, antartički ledeni breg Larsen Cmogao bi narednih godina da se odvoji od Antartika i da prouzrokuje podizanje nivoa mora. Larsen C je veličine Kipra, a ukoliko se ovaj scenario dogodi, ljudi koji žive u priobalnim područjima suočiće se sa poplavama i gubitkom obradivih površina. Naučnici predviđaju da će u sledećih sto godina, a možda i ranije, čovečanstvo osetiti nezamislive posledice globalnog zagrevanja.

Čovek koji ignoriše tornado

Ova fotografija je nastala u Kanadi i za kratko vreme je postala viralna. U trenutku kada u pozadini tornado besni, čovek potpuno nonšalantno uređuje svoje dvorište. Prizor iz koga bi svako pobegao glavom bez obzira, zabeležila je Sesilija Vesel.

Golf usred požara

Zapanjujuća slika je nastala na golf terenima u blizini glavnog grada Amerike, Vašingtona. Golferi potpuno mirno i bezbrižno igraju svoju igru, dok u pozadini bukti požar, iz koga se stiče utisak da će ih svakog trenutka progutati. Ne znamo koliko je patrija bila interesantna i uzbudljiva, da bi se u potpunosti ignorisala apokaliptična scena u pozadini.

Kako balon može biti znak nade

Događaj koji je organizovala Granična mreža za ljudska prava omogućio je porodicama koje su razdvojene zidom između američko-meksičke granice da se ponovo vide na samo tri minut. Na slici se nalazi devojčica koja se igra sa balonom, dok čeka na granici, da makar na tren vidi svoje roditelje. Fotografija prikazuje tugu i nesreću sa kojima su suočene porodice širom sveta.

Apokaliptični London

Slika je nastala u Londonu, nakon što je uragan Ofelia iza sebe ostavio čudan atmosferski fenomen koji je izgledao kao da se nalazite u apokaliptičnom filmu. Nebo iznad glavnog grada Velike Britanije je bilo ispunjeno prašinom iz Sahare, koju je sa sobom donela oluja.

camera-711040__340 Paparaco 19. veka pagecover Sva lica birokratije best-space-photos-4_cover Najbolje fotografije iz svemira u 2017. 17829860-15-1512578261-650-a8aed24eaa-1513235494cover Misteriozne bliznakinje sa Islanda · · · · ·