Nirvana-SNL-920x628
KULTURA · muzika

„Subotom uveče uživo“ je emisija koja se u Sjedinjenim Američkim Državama emituje već više od četiri decenije. U pitanju je kulturni fenomen i šou program koji je uvek aktuelan i relevantan.

Sve je započelo kao komični šou u kome se prave skečevi na razne aktuelne teme, ismevajući političare i druge javne ličnosti. Ogroman broj glumaca se smenjivao u ulozi domaćina i gosta u toku ovih emisija i neki su se baš tako i proslavili. Emisija je postala i prepoznatljiva platforma za muzičare da nastupe uživo, pred milionskim auditorijumom na televiziji. Ovo su neki od najboljih nastupa.

Šinejd O’KonorWar

U pitanju je obrada čuvene antiratne pesme Boba Marlija, koja se oduvek koristila kako bi se prenela jaka poruka. Šinejd O’Konor je njegove reči „borimo se protiv rasne nepravde“ promenila u „borimo se protiv seksualnog zlostavljanja“, a odmah nakon toga je pocepala fotografiju pape Jovana Pavla II. Zabeleženo je oko 4.000 poziva televiziji sa žalbama.

NirvanaSmells Like Teen Spirit

Ovo je jedan od ključnih trenutaka u usponu muzičkog pokreta grandža, koji do tada nije bio toliko mejnstrim. Po završetku pesme, članovi benda su razlupali skoro svu opremu, uključujući gitare i pojačala. Producenti emisije su ovo očekivali, pa su zamenili uobičajenu opremu mnogo jeftinijom.

Elvis KosteloRadio Radio

Izdavačka kuća je rekla ovom muzičaru da mora da odsvira svoj tada aktuelni singl Less Than Zero, ali on je imao odgovor na to. Nakon deset sekundi te pesme, viknuo je članovima benda da stanu, i nastavili su sa još uvek neobjavljenom pesmom Radio Radio. U njoj se prozivaju mediji koji su previše selektivni u odabiru sadržaja koji puštaju, a Kostelo je rekao da su lica producenata bila nešto najsmešnije te večeri.

Dejvid BouviThe Man Who Sold The World i TVC15

Ne zna se šta je zanimljivije u ovom videu, Bouvijev izgled na početku dok ga unose na binu, haljina i štikle u kojima je kasnije, ili veštačka ružičasta pudla koju šetaju unaokolo. Ovaj nastup sa nekoliko njegovih prijatelja, avangardnih umetnika, zaista je nešto posebno.

QueenUnder Pressure

U tom trenutku, već se pričalo kako Fredija Merkjurija izdaje glas i bilo je straha da neće moći da otpeva ovaj hit uživo. Međutim, on je svima dokazao kako nisu bili u pravu i prosto „oduvao“ svojim glasom. To je na kraju bio poslednji nastup grupe Queen u Sjedinjenim Državama.

New-documentary-explores-the-early-years-of-David-Bowie’s-career Ovaj umetnik je proglašen za najveću ikonu u svetu zabave 20. veka naslovna Šta sve možemo naučiti od Rolingstonsa b4abf15442d598dcec04e4fe7833bdc6 Top 5 vrlo različitih obrada pesme „I Put a Spell on You“ prince Muzička recenzija: Prince „Piano and Microphone 1983“ (WB/Mascom) · ·