2017-08-28-GQS-furniture-lede-16x9-slower
PULS GRADA · dizajn

Jedna tako naizgled obična stvar kao što je stolica u sebi krije mnogo veštine, kreativnosti i znanja. Zbog toga vam predstavljamo samo neke od najvažnijih stolica u istoriji dizajna. Upoznajte se sa njih 10, a pošto ima i drugih vrednih pažnje, nadamo se da ćemo vas dovoljno podstaći kako biste dalje sami nastavili sa istraživanjem.

“Papa Bear”

Autor: Hans Wegner
Godina: 1954.
Zemlja: Danska

Nisu sve lepo dizajnirane i originalne stolice udobne, ali ova svakako jeste. Ima nešto u njenoj studiji uglova, dubini i nagibu, što je čini posebnom ne samo za oko, već i za svakodnevno korišćenje.

“Stacking Chair”

Autor: Verner Panton
Godina: 1960.
Zemlja: Danska

Ova revolucionarna stolica je prva u istorji ikada napravljena u celosti iz jednog komada, i kao takva izlivena u jednom materijalu. Njen strukturalni integritet čini je apsolutno savremenom i modernom, čak i u današnje vreme.

“Barcelona”

Autor: Ludwig Mies van der Rohe
Godina: 1929.
Zemlja: Nemačka

Stolica Barcelona je vremenom postala statusni simbol i Rolls-Royce među stolicama. Prvobitno je dizajnirana sa idejom da bude samo ukrasni deo nemačkog paviljona na internacionalnoj izložbi u Barseloni, bez namere da se naknadno masovno proizvodi. Međutim, istorija dizajna je htela da bude drugačije.

“Arm Chair”

Autor: Warren Platner
Godina: 1966.
Zemlja: Amerika

Inspiraciju za dizajn ove stolice, Platner je našao posmatrajići period kralja Luja XV. Koristeći moderne materijale, on je postigao lakoću i gracioznost siluete. Arm Chair je oduvek bila skupa, a posebno sada kada se može naći u varijanti gde je obložena osamnaestokaratnim zlatom.

“Grand Confort”

Autor: Le Corbusier
Godina: 1928.
Zemlja: Francuska

Inteligentan dizajn zapravo nudi otvoreni metalni ram, iliti konstrukciju, u koju se onda umeću jastuci. Čiste linije i udobnost, evociraju stil tridesetih i sedamdesetih godina, koje su popularne i danas.

“Thonet 209”

Autor: Michael Thonet
Godina: 1900.
Zemlja: Austrija

Jedna od najkrucijalnijih stolica, kada se govori o tajm lajnu njenog dizajna kroz istoriju, svakako je Thonet 209. Posebno je važna, jer je za njenu izradu tada prvi put upotrebljen specifičan metod savijanja drveta. Osim toga, i danas je nezaobilazni primer klasičnog dizajna koji nikada ne izlalzi iz mode.

“Tulip”

Autor: Eero Saarinen
Godina: 1955.
Zemlja: Amerika

Upravo kao i cvet tulip (lala) po kome je dobila naziv, ova stolica je fluidnog oblika i delikatnih linija. Ujedno, ona je prva stolica koja se oslanja samo na jednu središnju nogu, što je promenilo dotadašnju percepciju koja je kazivala da je neophodno da stolica ima četiri nogara kako bi bila stabilna.

“Egg”

Autor: Arne Jacobsen
Godina: 1958.
Zemlja: Danska

Egg stolica je prvobitno dizajnirana za hotel SAS Royal u Kopenhagenu. Ona zbog svoje mekoće i ergonomije pruža neverovatan osećaj siurnosti i ušuškanosti, baš kao da se nalazite u nekakvom jajetu.

“B32/Cesca”

Autor: Marcel Breuer
Godina: 1928.
Zemlja: Nemačka

Inspirisan ručkama za bicikl, Breuer je iskoristio cevasti čelik kako bi dizajnirao svoju poznatu stolicu. Osim udobnosti, ona pruža i jedinstven osećaj da dok sigurno sedite, imate osećaj kao da lebdite u vazduhu.

“Transat”

Autorka: Eileen Gray
Godina: 1927.
Zemlja: Francuska

Gray je bila isnpirisana stolicama koje su se mogle videti na palubama parnih brodova. Tako je nastao Transant, prepoznatljiv po kompleksnom stolarskom radu, i specijalno dizajniranom naslonu za glavu. U pre svega muškom dizajnersko-arhitektonskom okruženju, Gray je uspela da se istakne, a njena stolica Dragons Armchair najskuplja je stolica ikada prodata na svetu, za neverovatnih 27.8 miliona dolara.


Ivana Karić Upoznajte dizajnerku Anu Popović page-logotipi-osamdesete Kako bi izgledali logotipi poznatih kompanija da su nastali ’80-ih? naslovna Zašto su nam toliko potrebne tradicionalne zanatlije? 6928360-13606929_cover Originalne reklame na javnim mestima · · · ·