Najveći Starbucks na svetu
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Poput Fabrike čokolade Willyja Wonke, ali za one koji se radije slade ispijajući šoljice kafe umesto šoljica tople čokolade, Starbucks je otvorio kafić u čijem sklopu se nalazi i fabrika, tako da se miris sveže pečene kafe širi na sve strane. Fabrika velčine 15.000 kvadratnih metara ispunjena je pretežno nameštajem od orahovine, uz po koji detalj koji jasno ukazuje na postojanje i zasebnog industrijskog kompleksa. Sunčeva svetlost prelama se kroz tri bakrena silosa u kojima se mreškaju mrka zrnca, i zaista sve izgleda kao u bajci, naravno, ako volite kafu.

Oni koji su imali priliku da posete ovo čarobno mesto tvrde da je prekrasno, obogaćeno sadržajima koje čak ni od velikog maga kakav je Starbucks ne biste očekivali. Dva kafića, prodavnica, restorani zasebno od kafea, knjižara na 2 sprata i fabrika i sve to stane pod jedan krov, i to u Sijetlu u četvrti Capitol Hill.

Za verne ljubitelje i posetioce ovaj neposredan dodir sa magijom, uz mogućnost da sa vrednim i sjajnim baristima prozborite koju, dopunjen je mogućnošću da vidite kako kompanija prži i pakuje male serije svoje „kafene linije“.

Sama zgrada je podignuta još davne 1910. godine kao automobilsko predstavništvo Packarda, u svetlucavoj terakoti. Često je menjalo vlasnike i povremeno u čak nekoliko navrata pripadalo je kompaniji Volvo. Starbucks je zakupio prostor 2013. i prvi zadatak izvođača radova bio je da otkriju šta se nalazi ispod prekrečenih zidova i da li postoje tragovi starijih vremena, kako bi se čitavom mestu dao popularni rustični efekat.

Najveće poteškoće, prema rečima Liz Muller, glavnog dizajnerku zaduženu za uređenje enterijera, bile su kako da se u istu priču i pod isti krov povežu industrijski, proizvodni i ovaj degustatorski, a zapravo zabavni sadržaj. Činjenica je da ljudi vole da na miru uživaju u svojoj kafi, a ne da ih u tome ometa buka pravih pravcatih mašina.

Naravno, pravi je užitak ako se nađete u Sijetlu da posetite najveći Starbucks na svetu, jer ćete između ostalog biti u prilici da čujete kako zrnca kafe putuju kroz bakarne cevi do aparata za mlevenje, a ako je sudeći prema onima koji su to već doživeli, poređenje sa Willyjevom Fabrikom čokolade zaista zvuči kao slabašno ali približno jednako uzbudljivo.

moskva metro Moskovske metro stanice – „podzemne palate“ koje morate posetiti Mick Jagger Prve nekretnine članova The Rolling Stones Đakuzi Samo da nam je toplo: 10 najboljih đakuzija Nameštaj od papira i lepljive trake Nameštaj od papira i lepljive trake · ·