Gelato Museum
PULS GRADA · destinacija

Muzeji su zaista nezaobilazna stanica za sve ljubitelje umetnosti, turiste i radoznale avanturiste, a čak i ako ne pripadate jednoj od ove tri grupe, sigurni smo da ćete u roku od nekoliko minuta na ovoj lisit pronaći svoju narednu destinaciju.

1. Podvodni muzej u Kankunu, (Cancun Underwater Museum)

Istina, postoje razni interaktivni muzeji, ali su u ovom slučaju granice zaista pomerene. Da biste uživali u izložbi koju nudi ovo mesto, moraćete da se nađete nekoliko metara pod vodom, a ako i niste neki ronilac, možete da uživate u njoj kroz providni pod muzejskog brodića.

2. Muzej prekinutih veza, Zagreb (Museum of Broken Relationships)

Muzej koji je probudio veliko interesovanje širom sveta, specijalno namenjen onima sa bolnim i tragičnim raskidima. Umetnici Olinka Vistica i Dražen Grubisić napravili su ovo neobično mesto ne bi li preboleli svoje dramatične ljubavne avanture, ali je univerzalnost ove teme privukla neočekivano veliki broj zainteresovanih sa svih strana sveta.

3. Muzej neidentifikovanih letećih objekata, Roswell (International UFO Museum and Research Center)

Molder i Skali bi nesumnjivo ponosni na ovaj muzej: zastrašujuća muzika koja dolazi iz pozadine dozvoljava vam da se pozabavite nikad objašnjenim događajima sa tla Amerike. Bilo da ste vernik ili nevernik, zapamtite - istina je negde tamo.

4. Muzej Franca Kafke, Prag (Franz Kafka Museum)

Za razliku od velike većine muzeja koji su posvećeni nekim umetnicima, ovaj objekat je na neki način više materijalizacija umetnosti koju je stvarao veliki češki pisac, nego što je puko izlaganje važnih detalja iz nejgovog života. Ljubitelji Franca Kafke neizmerno će ceniti atmosferu prenetu direktno iz nejgovih dela, a oni koje književnost manje zanima nesumnjivo će ipak osetiti zastrašujući duh ovog mesta.

5. Park leptira u Kuala Lumpuru, Kuala Lumpur (Kuala Lumpur Butterfly Park)

Ko kaže da muzeji moraju čuvati isključivo mrtve životinje u prašnjavim vitrinama? Ovaj predivni park prostire se na oko 80 000 kvadratnih metara magične bašte, a u sebi čuva oko 5000 živih leptira.

6. Muzej tehnologije iz doba jure, Culver City (The Museum of Jurassic Technology)

Ovaj muzej zaista predstavlja središte čudnih predmeta i neverovatnih teorija čiju tačnost čak i ne pokušava da dokaže.

Idealno mesto za sve one koji su radoznali, kreativni, i dovoljno maštoviti da sednu na šolju čaja među pse iz svemira i supersonične slepe miševe.

7. Internacionalni muzej toaleta, Nju Delhi (Sulabh International Toilet Museum)

Ovaj neobičan muzej nije samo omaž porcelanskom tronu koji zauzima važno mesto u svim kulturama, već je i – kako i kaže njegov kustos – poziv da se u zemljama trećeg sveta povede računa o sanitaciji.

8. Muzej loše umetnosti, Somerville Mass (Museum of Bad Art)

Ovaj muzej nateraće vas da se zapitate zašto uopšte u muzej idete da biste videli dobru umetnost… Kada možete da vidite lošu. Osim ako ste svojevrsni egzibicionista koji voli neprijatne skulpture i slike, ne postoji pravi razlog za posećivanje ovog muzeja, ali je činjenica da se neko dosetio da ga napravi ipak više nego interesantna.

9. Muzej vampira, Les Lilas (Le Musée des Vampires)

U ovom muzeju nadomak Pariza nećete naći nikakve lažne pretpostavke o vampirima (poput one da svetle), već je u pitanju postavka koja se na vrlo ozbiljan način bavi ovim fenomenom. Tretirajući navodne pojave vampira u istoriji, ovaj muzej se još i pozabavio njihovim važnim mestom u pop kulturi.

10. Muzej sladoleda, Emilia Bologna (Gelato Museum)

Najslađeg od svih navedenih muzeja, ne verujemo da je za posećivanje ovog mesta potrebno bilo koga dodatno ubeđivati. Predivno dizajniran, muzej nudi kratak pregled istorije ovog ukusnog zanata, a osim toga sadrži i radionicu u kojoj posetioci mogu sami pokušati da naprave ovu ledenu poslasticu. Ogromnu radnju sa sladoledima svih ukusa ne moramo ni da pominjemo.

Karneval u Riju Pogledajte slike sa karnevala u Riju 10 mesta koje morate videti 10 mesta koja morate posetiti pre nego što nestanu Nikuljin Rusija: Groblje kao turistička atrakcija Berlinale Niko i ništa u Pragu i Berlinu · · · · ·