Anne Hathaway
U VAZDUHU · urban flash

I kod nas i u svetu postoji mali milion parova manje ili više slavnih ličnosti sa istim imenom i prezimenom (često ih je i više od dvoje). Odabrali smo najzanimljivije, svesni apsolutne istine da ćemo nekog sigurno zaboraviti da pomenemo.

Počećemo od ponovo aktuelnog glumca Michaela Keatona koji je rođen kao Michael Douglas, a prezime je promenio upravo da ga ne bi mešali sa u to vreme mnogo slavnijim kolegom, usput odavši počast čuvenoj koleginici Diane Keaton. Kod žena, možda najpoznatiji savremeni slučaj su mlade i lepe Michelle Williams (jedna slavna glumica, a druga – ona treća što je pevala u grupi Destiny’s Child).

Možda najupečatljiviji ovakav dvojac su gospoda Steve McQueen. Informacija za cepidlake – prava imena im nisu potpuno identična, ali su se svakako mnogi od nas zbunili u trenutku kada je dobro poznato ime odjednom počelo da se pominje u kontekstu režisera sjajnih filmova Hunger i Shame.

Ako sada malo zaronimo u englesku istoriju, u oči će nam upasti dve supruge rođene u XVI veku koje imaju slavne glumice za „imenoprezimenjakinje“. U pitanju su Jane Seymour (jedna od žena Henryja VIII) i Anne Hathaway (Shakespeareova žena). Ne sme se zaobići ni njihov savremenik, čuveni filozof i državnik Francis Bacon, koji ide u paru sa slavnim slikarom iz XX veka, autorom jedne od najskuplje prodatih slika ikada, Tri studije Luciena Freuda.

Kada govorimo o šampionima kvantiteta, upada u oči veliki broj ličnosti po imenu Ben Johnson, od kojih su najpoznatiji kompromitovani kanadski sprinter i američki glumac koji se proslavio sporednim ulogama u mnogim holivudskim hitovima.

Najzanimljiviji pseudonimni par su bez premca gospoda Charles Bronson, jedan veliki glumac rođen kao Charles Dennis Buchinsky, a drugi najpoznatiji britanski zatvorenik, rođen kao Michael Gordon Peterson. Najinteresantnije „stative“, pak, bili bi veliki kompozitor George Gershwin i NBA legenda George Gervin, odnosno ikone američkog filma David Lean i njegov imenjak Lynch. Na kraju treba spomenuti i zloglasni par nacista u kome je Rudolf Hess bio visoki funkcioner Trećeg rajha, a Rudolf Höss upravnik logora Auschwitz.

Lokalnih parova takođe ima bezbroj. Najpre se moraju pomenuti Aleksandar Lokner i Nenad Čanak. Prvi par čine Bajagin verni saputnik na klavijaturama i legendarni reporter SOS kanala sa „malih“ fudbalskih terena. Drugi sačinjavaju nekadašnji košarkaš Partizana i političar koga ne treba posebno predstavljati. Kad smo već kod političara, i Milo Đukanović ima svog parnjaka, jugoslovenskog sineastu koji je između ostalog režirao seriju „Kamiondžije“, mada se, istina, zapravo zvao Milorad. Njegov kolega i savremenik Jovan Jovanović deli ime sa Jovom Zmajem, a Ivan Ivanović piše u ličnim kartama popularnog talk-show voditelja i repera Juicea. Tu je i par književnika po imenu Branko Radičević koje razlikuje srednje slovo V. u imenu potonjeg. Ko prati domaću kvalitetnu muziku, zna da još jedan političar, Dušan Petrović, ima svog „imenoprezimenjaka“ u vidu vrhunskog saksofoniste i flautiste.

Takoreći „stativa“ su glumac Lazar i pokojni kolega prvonavedenog Loknera, Laza Ristovski, Bogdan Bogdanović je ime i prezime nekadašnjeg uglednog arhitekte i gradonačelnika Beograda, odnosno našeg supertalentovanog košarkaša, a listu kruniše reprezentativni trener drugopomenutog Aleksandar Đorđević, čiji je parnjak slavni reditelj, a postoji barem još jedan pored njih, u svoje vreme takođe prilično popularan (setite se telešopa). Spisak može da ide u nedogled, pa ćemo vas ostaviti sa napomenom da je kršteno ime Šandora Petefija bilo Aleksandar Petrović.

Jutro bez kafe Jutro bez prve kafe Muškarci i kafa Instagram trend: Zgodni momci sa šoljicom kafe #menandcoffee Šta znači biti roditelj Šta zapravo znači biti roditelj pepeljuga Diznijeve princeze u epskoj rep borbi ·