Kad stavite Ameriku pored Australije, uočite kako su ove dve zemlje poprilično slične veličine
U VAZDUHU · svet

Razlog zašto neke zemlje izgledaju veće nego što jesu ili manje nego što jesu u prirodi je zbog Merkatorove projekcije.

Predstavljanje planete koja ima tri dimenzije na dvodimenzionalnoj mapi je bio izazov za rane kartografe i geografe, pa je flamanski kartograf Gerardus Merkator smislio rešenje – on je nacrtao mapu 1569. koja može da se koristi za navigaciju, ali njen nedostatak je što je ovo rešenje iskrivilo prave dimenzije zemalja u zavisnosti od njihovog položaja u odnosu na Ekvator. Zbog toga Antartik i Grenland deluju mnogo veći nego što jesu u realnosti.

Kako bi vam pokazali koliko je naše shvatanje veličine nekih zemalja pogrešno, posetite sajt thetruesize.com na kome možete da pomerate površinu zemalja na različite lokacije, samim tim da steknete realnu predstavu o veličini pojedinačnih zemalja.

Pogledajte neke od najočiglednijih primera u našoj galeriji:

Ako pomerimo Rusiju bliže Ekvatoru, ona postaje manjaOtvori galeriju
kamikaze-drunk-2000_cover Japanci nisu izbirljivi kada treba da zadremaju posle pijanstva pagecovecvece Neverovatne figure od cveća na festivalu u Holandiji the-pink-panther-1653920_1280-1000x500 U Londonu možete uzeti bolovanje zbog mamurluka pexels-photo-371900_cover Zašto je plava najpopularnija boja na svetu · ·