cover
PULS GRADA · gastro

Sada kada konačno imamo H&M, a uskoro nam stiže Ikea, nedostaje još samo Starbucks pa da se osetimo kao deo nekakvog, bogznakakvog sveta. Nije li to “krasno”?! I pored sve kritike, bilo bi krajnje licemerno reći da ne uživamo u ponudi koju ove mega korporacije nude. Apsolutni hit u svetu već neko vreme, a posebno kada počne jesen, jeste ovo neobično piće od bundeve. Kako da ga napravite u toplini svog doma, objasniće recept u nastavku. I, ko zna, možda ispadne mnogo bolje nego da ga srčete iz plastične čaše Starbaksove.

Ovaj mirisni napitak, pun začina i divne pene nalik oblaku na vrhu šolje, greje vas iznutra i šarmira sve drage osobe koje mu ponudite.

Sastojci (za dve osobe)

2 supene kašike pune narendane bundeve
2 pune kafene kašičice žutog šećera
2 šolje punomasnog (kravljeg) mleka
1/4 šolje kuvanog espresa
1/4 šolje umućenog (domaćeg) šlaga

Mix začina čine srazmerno mleveni: cimet, zvezdasti anis, muskatni oraščić, đumbir, klinčići, crveni biber, i sredina jednog štapića vanile

Priprema

U manju šerpu sipajte vodu, pa na temepraturi srednje jačine sačekajte da počne da vri. Preko nje stavite činiju, a u nju ubacite bundevu i miks začina (u količini po vašem izboru), i pustite da se sve lagano krčka na pari. Konstantno mešajte dok se sve ne sjedini i pretvori u ujednačenu masu. Dodajte šećer, pustite da se otopi; cilj je da dobijete lepljivu, glatku smesu. Dodajte mleko i mešajte minut-dva dok se ne ugreje. Prebacite sve u blender i dobro izmiksujte. Rasporedite espreso u šolje, dospite mešavinu mleka i bundeve. Na kraju stavite dosta šlaga, a sa sigurne visine po njemu pospite istu mešavinu začina koju ste koristili pri kuvanju bundeve.

Na samom kraju, odnosno na samom početku, zažmurite i otpijte gutljaj. Mmmmm… ukusni brkovi od šlaga svima dobro stoje.

tz Put do kreveta vodi preko stomaka uz Koliko je 200 kalorija? gu Šta ne treba da jedete ako mislite da privedete ku Književno gastronomske poslastice · · · ·