press_photo_138x210_c.jpg
U VAZDUHU

Mikser festival 2013 je peti, jubilarni, i drugi koji se održava u Savamali od 28. maja do 2. juna 2013. godine. Ovogodišnja tema Tranzit korespondira s kvartom jer on suštinski određuje prirodu delovanja kulturne organizacije Mikser, koja odnedavno ima svoje stalno boraviše u Mikser House-u

MIKSER FESTIVAL 2013 

Mikser festival 2013 je peti, jubilarni, i drugi koji se održava u Savamali od 28. maja do 2. juna 2013. godine. Ovogodišnja tema Tranzit korespondira s kvartom jer on suštinski određuje prirodu delovanja kulturne organizacije Mikser, koja odnedavno ima svoje stalno boraviše u Mikser House-u

Naše preporuke za ovogodišnji Mikserimg-press_photo_138x210_c.jpg

Tema festivala – Tranzit, shvaćena je slojevito – kao teški saobraćaj koji je veliki ožiljak u Savamali, tranzit ljudi koji u njoj žive i, možda najvažniji od svih – tranzit identiteta ove beogradske četvrti. Ove godine kroz različite programske celine Mikser postavlja pitanja: šta je kulturno nasleđe Savamale, gde je ona sada i koji put želimo da trasiramo za nju. 

Ghost project 2013: Dizajn u tranziciji

Internacionalna smotra dizajnerskih talenata – Ghost Project 2013 odvija se pod sloganom „Dizajn u tranziciji“. Ovogodišnji Ghost Project prikazaće inovativna dizajnerska rešenja, koja unapređuju kvalitet života, uz ergonomiju i racionalizaciju troškova proizvodnje, korišćenje lokalno dostupnih materijala, kao i proizvodni proces koji teži očuvanju životne okoline. Izložba odabranih radova biće otvorena svakog radnog dana  od 17 do 24 sata, u zgradi Beogradske zadruge (Geozavod). Ove godine će prvi put tokom festivala svi dizajneri učestvovati u programu Mikser Design Marathon u Mikser House-u, i predstaviti filosofiju svog rada i kreativni proces. 

Kustosiranje: Doživljaj u pokretu

Programom Doživljaj u pokretu Mikser festival i platforma Kustosiranje otvorili su slobodan prostor za mlade kreativce, studente i profesionalce iz oblasti umetnosti i kulture da daju doprinos tumačenju teme festivala – Tranzita. Šest timova, koji se sastoje od umetnika, kustosa i dokumentariste, učestvovali su u stvaralačkom procesu. Radovi će biti postavljeni na kamionetima, koji će biti parkirani na različitim pozicijama u Savamali. Radno vreme izložbe je od 18 do 4 sata, a svakog dana tokom trajanja festivala, u terminu od 19 do 20 sati, biće organizovana javna vođenja kroz izložbu.

Muzička konferencija New deal 

Demokratičnost koju su doneli novi mediji, osim dobrih karakteristika, nosi u sebi i drugu stranu medalje, koju odlikuju amaterizam i nedostatak pravih kriterijuma i autoriteta. Zbog toga Mikser festival 1. i 2. juna organizuje muzičku konferenciju New Deal. U četiri panel-diskusije učestvovaće muzičari, producenti, menadžeri, predstavnici medija i kreatori kulturne politike u potrazi za novim poslovnim i kulturnim modelom koji će omogućiti stvaranje održive, dinamične i kreativne muzičke scene i industrije u regionu. Panel-diskusije se održavaju u Mikser House-u od 17 i 19 časova i otvorene su za javnost. 

Ne propustite na Mikseru

Predavanje Značaj inovacija i koncepta održivosti za budućnost dizajna, Volkera Albusa, jednog od najznačajnijih protagonista novog nemačkog dizajna, koji će učestvovati i na panel-diskusiji Prekinuta nit i održati radionicu za studente i mlade stručnjake.

Predavanje Vizija o Gradu budućnosti i Umetnik kao medijator: Projekat Karakasa i Amsterdama, slovenačke umetnice i arhitekte, Marjetice Potrč, koja je izlagala u muzejima i galerijama širom Evrope i SAD, a imala je i samostalnu izložbu u Gugenhajm muzeju u Njujorku.

Predavanje New Wa(y)ve Sejmura Štajna, glavnog krivca za popularnost panka, nju vejva i Madone, biće uvod u konferenciju New Deal. Štajn je potpredsednik Warner Brosa i koosnivač izdavačke kuće Sire Records koja je zastupala Ramones, Talking Heads, Pretenders, Madonu, Depeche Mode, The Smiths i druge.

moda.jpg Majska moda za poneti 82ba_620_300.jpg Vodimo vas na koncert Đorđa Balaševića 525fdce5e0686.jpg Delta City Dinner in the Sky bravia-tv-explosions-title.jpg Lara Marinković: Seksi magazin