photo-1516571748831-5d81767b788d
U VAZDUHU · urban flash

Sledeće čudne, ali istinite činjenice nam pokazuju da je svet zaista veličanstveno i misteriozno mesto. Ne sumnjamo da mnogi od vas već znaju neke od njih, ali verujemo da ima i onih koji se prvi put susreću sa njima.

Nismo sigurni da li su ove naučne činjenice bile uvrštene u gradivo Prirode i društva ili nekih drugih predmeta, ali uvek postoji mogućnost da smo te časove prespavali. Nema veze, to je sada prošlo vreme, a kao što vrlo dobro znate, nikad nije kasno da se nauči nešto novo. Da krenemo redom…

1. Na zemlji postoji više drveća nego zvezda u našoj galaksiji

NASA eksperti veruju da u galaksiji Mlečni put postoji između 100 i 400 milijardi zvezda. Broj drveća na našoj planeti, s druge strane, je znatno veći, čak 3,04 biliona.

2. Kiseonik ima boju

Kao gas, kisonik je bez boje i mirisa. U svojoj čvrstoj i tečnoj formi, međutim, on je svetloplave boje.

3. Banane su radioaktivne

Banane poseduju kalijum, koji je radioaktivan. Ne brinite, to nije nešto o čemu bi trebalo da brinete. Jedan naučnik je izračunao da bi bilo potrebno da jedete 247 banana dnevno u periodu od 7 godina da bi se primetili bilo kakvi simptomi radijacije.

5. U svemiru je nemoguće podrignuti

Kada podrignete na Zemlji, gas je jedino što izlazi iz vaših usta, dok hrana koju ste uneli u organizam ostaje na svom mestu zbog gravitacije. U situaciji kada ova sila ne postoji, gas se ne može odvojiti od čvrste materije i tečnosti pa je podrigivanje u stvari povraćanje.

6. Naše telo sadrži više bakterija nego ljudskih ćelija

Zvuči neverovatno, zar ne? Nekada se verovalo da je bakterija u ljudskom telu čak 10 puta više, međutim, jedna studija iz 2014. je došla do verovatnijih brojki. Prema njoj, naše telo sadrži 39 biliona bakterija i 30 biliona ljudskih ćelija.

7. Daltonizam je znatno prisutniji kod muškaraca nego kod žena

Geni koji utiču na pojavu daltonizma se nalaze na X hromozomu. Kod muškaraca XY hromozomi determinišu pol, ali i druge karakteristike jedinke, dok je u slučaju žena to par X hromozoma. Iz tog razloga muškarci su podložniji daltonizmu jer ako se na njihovom jedinom X polnom hromozomu nađu geni za daltonizam, ne postoji drugi koji može da anulira ovu pojavu. Žene, s druge strane, imaju dva X hromozoma pa je moguće da u situaciji kada su geni za daltonizam samo na jednom X hromozomu, drugi X hromozom nadoknadi taj gubitak i ne dođe do pojave daltonizma.

page-cover-superheroji Portreti superheroja u stilu slika iz 16. i 17. veka beautiful-blond-blonde-157728 Da li muškarci stvarno preferiraju plavuše? page-fotografije 10 fotografija koje će vas sigurno zbuniti 97c10e68-2793-4627-99bc-2100ceae715f-stock_ab-8843 Šta kaže horoskop za upoznavanje novih ljudi u 2019? · ·