16xcpg
U VAZDUHU · urban flash

Svi smo otkrili već davno da na velikim vrućinama baš i ne možemo da razmišljamo kako treba. Sada je i naučno dokazano da prevelike toplote usporavaju ljudski mozak i njegove kognitivne funkcije.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu Harvard obuhvatilo je 44 studenta, od kojih je jedna polovina živela u klimatizovanim, a druga u neklimatizovanim prostorijama. Oni su radi procene radili test kognitivnih funkcija na svojim telefonima odmah po ustajanju. Pokazalo se da oni koji su živeli bez klima uređaja imaju 13,4% gore vreme odziva i 13,3% gore rezultate na testu.

Samo istraživanje sprovedeno je tokom 12 dana, od kojih je 5 zahvatio vreli temperaturni talas. Ono što je dodatno uticalo na učesnike je činjenica da se toplota može zadržati u pojedinim zgradama i do 48 sati nakon što se završio toplotni talas u prirodi. To je zbog toga što su one građene da tokom zime sačuvaju toplotu u sebi.

Sama studija pokazala je da bi društveno-ekonomski status pojedinca mogao da bude veliki uticaj na uspeh u školi. Oni koji su u goroj finansijskoj situaciji ne mogu da priušte sebi klima uređaj, pa tako to može usloviti gore rezultate. Procenjuje se da je u svetu trenutno u upotrebi oko 1,6 milijarde klima uređaja, a da će taj broj porasti čak petostruko do 2050. godine, zbog globalnog zagrevanja.

photo-1513560113100-8fa7a20b6ee6 Šta najviše uzbuđuje svaki horoskopski znak u krevetu collage Majice sa natpisima koji vam se neće dopasti extra_large-1530617683-cover-image Kako muškarci mogu da budu privlačniji ženama milenijalci naslovna Zašto je odrastanje teško milenijalcima · · · ·