Naučnici nas savetuju kako da provedemo odmor
PULS GRADA · destinacija

Planiranje odmora je složena stvar. Po prirodi stvari, odmor podrazumeva usporavanje tela i duha, opuštanje i neizlaganje stresu. Praksa nam govori da to najčešće nije istina – prvo se nerviramo dok planiramo odmor, zatim ako nam očekivanja nisu ispunjena.

Psiholozi tvde da postoje istražvanja vezana za godišnje odmore koja nam mogu pomoći da naše putovanje bude uspešno i bez stresa.

Evo nekoliko saveta za dobar odmor:

Neka planiranje traje što duže

Ako vodite decu u Diznilend ili neko slično zabavno mesto taj put ima tri faze: višemesečno planiranje, nekoliko dana koje provedete tamo, i meseci ili godine nostalgičnog podsećanja.

U jednom istraživanju, naučnici su došli do zaključka da je većina ljudi najsrećnija pre puta, nego na samom putu.

Ograničite broj opcija pri izboru destinacije

Često se mučimo da donesemo odluku, jer smatramo da će jedan izbor isključiti nešto drugo što bi nas potencijalno više usrećilo. Psiholozi tu vrstu frustracije nazivaju “paradoksom izbora” i zato se pri izboru destinacije preporučuje da razmišljate samo o dve opcije.

Idite na odmor nedelju dana, a ne dve

Ovo je kontroverzan predlog, jer deluje kao da je to nešto što više odgovara vašem šefu nego vama. Međutim, bihevioralni ekonomista Daniel Kahneman tvrdi da je naša ličnost podeljena na dva dela: jedan deo koji živi u sadašnjosti i donosi izbore i drugi deo koji se podseća prošlosti. Taj drugi deo ličnosti nije u stanju da razlikuje da li ste bili na odmoru nedelju dana ili dve nedelje. Iz te perspektive, kratki, a efektni odmori ispunjeni sadržajem su mnogo bolja opcija.

Dajte sebi nekoliko dana da se priviknete na odmor

Ovaj predlog je nekompatibilan s prethodnim, ako mislite da treba tri dana na moru da se privikavate da više ne radite i da samo treba da lenčarite. Ne, to prilagođavanje kreće i pre nego što je počeo vaš put – pakovanje podelite na nekoliko dana, sve svoje obaveze stavite na spisak i svaki dan ponešto završite, kako biste na odmor otišli bez razmišljanja.

Trošite novac na iskustva, ne na stvari

Nisu vam potrebne majice na kojima piše gde ste bili u Grčkoj, a ni šolje i magneti. Više će vas ispuniti ako ste uplatili sebi ronjenje i malo istraživali lepote podvodnog sveta.

U početku istražujte, na kraju uživajte

Prvih par dana šetajte što više, probajte različite vrste hrane u restoranima, idite svaki dan na drugu plažu. Pri kraju odmora, ponovite one stvari koje su vas usrećile.

Phuket 1 Puket: 300-ta destinacija Turkish Airlinesa 01_117_cover Leto u Crnoj Gori: U svetu mora i sunca shutterstock_90088759_cover Skopelos: Sve nijanse plavog i zelenog Indoor Tropical Island Lažna plaža za pravi odmor · ·