1245x700
U VAZDUHU · tech/web

Solarna energija je tema koja zaokuplja pažnju velikog broja naučnika, a posebno ono područje koje pokušava da odgonetne kako da je iskoristimo u svakodnevnom životu. Najveća prepreka u toj oblasti bila je nemogućnost njenog skladištenja zarad kasnijeg korišćenja. To bi se konačno moglo promeniti, jer je tim istraživača pronašao način da je sačuva u boci.

Prošle godine, jedan tim švedskih naučnika i istraživača je pronašao način za skladištenje solarne energije. Razvili su vrstu tečnog goriva koje menja svojstva kada upije sunčevu svetlost i pretvara se u izomer koji svu tu energiju čuva. U međuvremenu su poboljšavali način procesuiranja ove energije i smanjili mogućnost da nešto krene po zlu tokom celog procesa. Rezultat je kružni energetski sistem pod nazivom MOST.

Nakon što sunčeva svetlost dospe u termalni kolektor, pretvara se u jednu vrstu goriva koje se dalje transportuje na razne strane. Jedna od njih je izomer koji je može sačuvati čak 18 godina bez ikakvog poremećaja. Pored toga, može se proslediti direktno na korišćenje u svrhu grejanja ili neku drugu koja zahteva vruću tečnost.

Ovo nije prvi pokušaj skladištenja solarne energije, ali jeste prvi slučaj u kome se gorivo nije razložilo posle nekoliko upotrebnih ciklusa. Švedski tim je za nešto više od godinu dana uspeo da iz jednačine izbaci opasne zapaljive supstance a da ciklus i dalje ostane održiv. Korišćenje solarne energije je bitan korak ka održivosti, jer nema nikakve neželjene efekte po korisnika, niti zagađuje okolinu. Uz MOST sistem nudi se način za skladištenje energije i njeno korišćenje u skladu sa ličnim potrebama.


Samsung Samsung otkrio inovacije u oblasti veštačke inteligencije batteries-1379208_1280 Napajanje sveta – priča o bateriji naslovna Kako bi vaše omiljene aplikacije izgledale 80-ih izumi-cover Kreativni izumi koji nam olakšavaju život · · ·