BASIC INSTINCT
U VAZDUHU · urban flash

Ljubav na prvi pogled je česta tema u popularnoj kulturi, filmovima, serijama i romanima. Neki ljudi u dugogodišnjim i stabilnim vezama tvrde da su se zaljubili na prvi pogled i da su odmah znali da su stvoreni jedno za drugo. Ne znamo da li je to zbilja prava ljubav, projekcija sadašnjih osećanja prema partneru na trenutak susreta u prošlosti, da li je romantični ideal kome kulturološki težimo ili samo velika fizička privlačnost u momentu upoznavanja.

Često ukupan utisak o nekoj osobi formiramo samo na osnovu jednog podatka ili na osnovu ograničenog broja podataka, što je poznato kao halo efekat, i često fizički privlačnim osobama pridajemo i neke druge pozitivne osobine i kvalitete. Ranijih godina nije bilo pokušaja da se naučnim metodama utvrdi da li stvarno postoji ljubav na prvi pogled i šta je u osnovi ovog fenomena. Jedno nedavno istraživanje koje je sproveo Florian Zsok i njegovi saradnici sa Univerziteta Groningen u Holandiji, a koje je objavljeno u novembru prošle godine u Journal of the International Association for Relationship Research, pokušava da odgovori na ova pitanja.

U istraživanju je učestvovalo 396 osoba različite seksualne orijentacije, uglavnom heteroseksualne. Procentualno je bilo nešto više žena nego muškaraca, prosečne starosti 24 godine, uglavnom holandski i nemački studenti. Istraživanje se satojalo iz tri dela. U prvom delu određeni broj ispitanika je popunjavao online upitnike i gledao fotografije nepoznatih osoba u zavisnosti od seksualne orijentacije. Nešto vrlo slično sajtovima za upoznavanje na kojima su uglavnom fotografije i neke redukovane informacije o osobama na fotografijama. Od učesnika u ovom delu istraživanja je traženo da odgovore na pitanja da li prema određenim osobama osećaju privlačnost, da li misle da postoji ljubav na prvi pogled, zatim da odgovore na pitanja kakav im je trenutni status veze i, ukoliko imaju partnera, kako se osećaju u vezi sa njim. Pored pitanja o privlačnosti prema potencijalnim partnerima i ocenjivanja atraktivnosti, ispitanici su odgovarali i na pitanja koja su sastavljena na osnovu poznate Sternbergove Triangularne teorije ljubavi, po kojoj je ljubav sastavljena iz tri komponente – intimnosti, strasti i posvećenosti, i njihovom kombinacijom, odsustvom jedne ili sve tri komponente, dobijamo osam različitih tipova ljubavi, s tim što je potpuna ljubav sastavljena od sve tri komponente.

Učesnici u istraživanji su imali zadatak da ocene svaku komponentu iz Triangularne teorije s potencijalnim partnerima. Drugi deo istraživanja, na drugom uzorku, bio je sastavljen iz identičnih upitnika, jedina razlika je bila u tome što je istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima, a ispitanicima su pokazivane fotografije potencijalnih partnera. Treći deo je bio susret uživo, nešto što veoma podseća na speed dating, s tim što su imali susrete s različitom dužinom trajanja, jednom 90 minuta, a drugi put 20 minuta, i od ispitanika je zatraženo da ocene te susrete i potencijalne partnere. Naravno, uslovi istraživanja ne odgovaraju realnom okruženju u kome se osobe upoznaju, ali dobijeni rezultati su pokazali određenu tendenciju.

Naime, pojavila se samo visoka korelacija između fizičke privlačnosti i ljubavi na prvi pogled, s tim što je samo 34 ispitanika, uglavnom muškaraca, reklo da su imali doživljaj ljubavi na prvi pogled, bilo da je reč o fotografijama ili pravim susretima, i što je još zanimljivije – imali su 49 doživljaja ljubavi na prvi pogled! Ono što je najzanimljivije je činjenica da nijedan doživljaj ljubavi na prvi pogled nije bio uzajaman.
Autori na osnovu dobijenih rezultata misle da ovde nije u pitanju doživljaj ljubavi na prvi pogled, ne samo da nije potpuna ljubav, već nije ni strast i zaljubljenost, i smatraju da je ono što se percipira kao ljubav na prvi pogled zapravo velika fizička privlačnost u određenom trenutku.

cover Najneverovatnije fobije page-torte-cover Urnebesne torte za oproštaj od kolega koji su našli drugi posao latest-800x445 Boja očiju ima veze sa ličnošću – kakva je vaša? not-meant-be-together 4 znaka koja govore da možda NISTE jedno za drugo · ·