Zima će postati leto, a leto zima...
životna sredina

Iako ste do sada verovatno čuli brojne teorije o smaku sveta, te moguće scenarije koji predviđaju šta bi i kako moglo da se dogodi, istina je da pojedini naučnici smatraju da ova tema nije toliko bezazlena i da se ne treba šaliti. No, iako ne želimo da verujemo u ova mračna predskazanja, nije zgoreg imati na umu ova upozorenja kako bismo eventualno sprečili katastrofalni ishod.

Poplave, požari, nedostatak hrane i vode, džinovski meteor, čudovišta, globalno zagrevanje ili upitna politika svetskih vladara… Šta god da je posredi, iskreno se nadamo da ipak nećemo dočekati apokalipsu, a vi u nastavku otkrijte kakva sudbina potencijalno očekuje našu planetu. Ma koliko uznemirujuće, ove pretpostavke su istovremeno i vrlo fascinantne!

1) Rotiranje godišnjih doba

Za 13 000 godina, moglo bi da dođe do potpune rotacije godišnjih doba, što znači da bi zima mogla da postane leto i obrnuto. Jasno je kako bi se ovo odrazilo na sve žive organizme na planeti.

2) Tropske pustinje

Prema jednoj teoriji, Saharu bi mogao da zadesi vrlo neobičan scenario. Naime, za 15 000 godina ona bi u potpunosti mogla da promeni svoj izgled, jer bi postepeno pomeranje polova planete Zemlje moglo da dovede do promene klime na severu Afrike, što bi Saharu pretvorilo u tropski pejzaž.

3) Opasni crveni patuljak

Upoznajte Rosa 248. Možete ga zvati Ros – razarač univerzuma. Ova crvena patuljasta zvezda proći će pored planete za 36 000 godina i tako postati zvezda koja se najviše približila Suncu ikada. To za posledicu naravno može imati katastrofalan efekat, jer Ros se ne šali!

4) Nijagarini vodopadi smrti

Nijagarini vodopati će u budućnosti potpuno sprati jezero Iri, tako da bi se planeta za 50 000 godina opet mogla naći u ledenom dobu.

5) Vulkanske erupcije

Naučnici predviđaju da u budućnosti možemo očekivati razorne vulkanske erupcije, što može imati katastrofalne posledice. Oni tvrde da bi se vulkan Loihi mogao izdići iznad Pacifika, postati ostrvo i na kraju buknuti.

6) Zbogom koralni grebenu

Koralnom grebenu biće potrebno puno vremena da se oporavi od svega što su mu ljudi učinili. Procena je da će mu biti potrebno oko 2 miliona godina, tako da možete zamisliti kako će se to odraziti na vodeni ekosistem.


beer-932994_1280 Da li će se zbog ovoga cena piva udvostručiti? page-priroda Priroda je ponekad stvarno jeziva 34536tgh Norveška je prva zemlja koja je zabranila seču šuma Green Fest voloneri 2017 Otvoren volonterski program za deveti „Green fest“ · · · · ·