12th-man
U VAZDUHU · promo

Kao zvanični partner UEFA Lige šampiona, Mastercard je poručio istraživanje o uticaju navijača na igru u okviru koga je otkriveno da navijanje sa tribina može da poboljša učinak tima u podjednakoj meri kao što bi bilo uvođenje još jednog igrača na teren, ali i da stav igrača na terenu može da ima pozitivan uticaj na konačni rezultat.

Vaterlu, 22. maj, 2018. godine – Liverpul i Real Madrid možda imaju tajno oružje za predstojeće finale UEFA Lige šampiona – svoje navijače.

Uloga 12. čoveka je važna. Kada često čuju i vide podršku od ljudi koji pevaju navijačke pesme, mašu zastavama, šalovima i transparentima, to može da ima psihološki uticaj na fudbalere i poboljša njihovu efikasnost za 8%. Kada se sabere uticaj na svih 11 igrača na terenu, to je kao da imate još jednog igrača u igri.

Prva evropska studija ove vrste takođe je otkrila da način na koji igrači proslavljaju dobru igru može biti tajni recept za konačnu pobedu. Tim koji stoji iza ovog istraživanja otkrio je da su različite vrste proslava povezane sa timom koji gubi ili pobeđuje. Konkretno, to izgleda ovako:

  • 82% igrača koji šire obe ruke nalazi se u pobedničkom timu;
  • 79% igrača koji pokazuju pesnice obema rukama nalazi se u pobedničkom timu;
  • 77% igrača koji udaraju u grudi nakon postizanja gola nalazi se u pobedničkom timu.

Pored toga, podaci su pokazali da timovi koji slave zagrljajima, „bacanjem koske“ i na neki drugi način koji uključuje fizički kontakt imaju 50% veće šanse za pobedu. Sa druge strane, odsustvo slavlja je najgore slavlje, pa je 49% takvih igrača član tima koji gubi.

Studija je pokazala da „moćna poza“ najboljeg strelca Lige šampiona Kristijana Ronalda predstavlja oblik slavlja koji ima najveće izglede da dovede do novih uspeha za tim. Istraživači su ukazali na to da igrači treba da proslavljaju tako što će zauzimati što više prostora, podizati glave i širiti ruke i noge tokom slavlja.

Navijači koji se smeše igračima takođe ostavljaju ogroman utisak na učinak timova. Studija je pokazala da onda kada vide ljude koji im se smeše, sportisti će za 12% poboljšati svoj učinak.

Pred finalnu utakmicu Lige šampiona, navijači mogu da podele sopstvene proslave pogodaka njihovih omiljenih timova na društvenim mrežama uz hešteg #StartSomethingPriceless ili #ZapocniNestoNeprocenjivo.Sportski psiholog i autor studije, Bredli Buš, koji je takođe jedan od vodećih stručnjaka u polju promenjene sportske psihologije, podelio je svojih top 5 saveta kako da neko postane neprocenjivi navijač:

Budite glasni i ponosni – glasovna podrška može da podstakne vaš tim da se potrudi za još 7% i pomaže im da blokiraju umor.

  1. Pevajte bez prestanka – što više, to bolje, jer tako pomažete da se održi dobra atmosfera igranja.
  2. Iskažite svoju podršku – transparenti, zastave i plakati su jasni vizuelni pokazatelj ogromne podrške i poboljšavaju igru fudbalera za 8%.
  3. Osmeh – nada, ponos i sreća su odlični motivatori i mogu da se iskažu osmehom. Ovo za rezultat može da ima čak 12% veći intenzitet igre fudbalera.
  4. Kako navijači, tako i fudbaleri koji igraju u finalu Lige šampiona treba da nose boje svog kluba, jer crvena i bela se povezuju sa poboljšanim učinkom.

Dženet Lindo, direktor sektora za marketing u kompaniji Mastercard za Evropu, izjavila je: „Iako se dosta stvari u našem životu dešava beskontaktno, fizička interakcija sa saigračima tokom slavlja je tajna uspeha na terenu. Mastercard je ponosni partner ove predivne igre i njenih navijača. Već više od 20 godina slavlja u UEFA Ligi šampiona je iza nas i sada se radujemo što ćemo još jednom videti kako lopta može da pokrene nešto neprocenjivo u Kijevu tokom finala 26. maja.“

DSC_3646 Otvorene prijave za Delta Biznis Inkubator Direct Media Akademija Marketing stručnjaci na devetoj Direct Media Akademiji poručili: Inoviraj, ne imitiraj pokreni-se-za-nauku Kompanija Filip Moris pokreće konkurs za poboljšanje uslova rada u naučnim ustanovama FRIKOM biskvit cokolada fin Grandissimo sladoledi: Poseban doživljaj uživanja · · · · · ·