Radno vreme od 10 časova
U VAZDUHU · urban flash

I do sada ste u to verovali, ali niste bili sigurni da je nauka na vašoj strani, a od nedavno, tačnije od kako je doktor Paul Kennedy objavio svoju studiju u okviru većeg istraživanja na Oksfordu, konačno smo ubeđeni da rad od 9 ujutro nije ništa drugo do veliko mučenje. Ovde, naravno, nije reč o spavalicama, niti o onima koji noću duže ostaju budni pa imaju problem da ujutro ostanu fokusirani, na protiv, ova studija pokazala je da je reč o čistoj biologiji i ritmovima koji će se u našem telu promeniti, ali tek nakon 55. godine života.

Doktor Paul Kennedy, sa Sleep and Circadian instituta na Oksfordu smatra da radno vreme, kakvo je popularno u Engleskoj, od 9-17h zapravo nije najbolje rešenje, i navodi da njegova studija može da se proširi i na druge zemlje, jer je problem internacionalni. Prema njegovim rečima, savremeni čovek živi u svetu gde se malo pomalo radnom narodu uskraćuje vreme potrebno za odmor, tačnije, spavanje, a dobro je poznato da bi mesec dana bez sna moglo za čoveka da ima smrtonosne posledice.

Cirkadijalni ritmovi tela ne odgovaraju onome što se smatra satnicom tipičnog radnog dana. Većina ljudi se na svoj posao fokusira tek nekoliko sati nakon buđenja, tako da u slučaju kada imate situaciju čitavih društava koja su nenaspavana i polu budna vaši sastanci prolaze bez pravih ideja, rešenja i radne atmosfere. Prema Kennedyjevim rečima čak i srce i jetra imaju različit tempo rada, a vi od oba organa, i zapravo čitavog tela očekujete da radi kao sat, u istom ujednačenom ritmu, i to od 9 sati ujutro.

Obraz uz obraz: Donald Trump i  Jimmy Fallon Obraz uz obraz: Donald Trump i Jimmy Fallon Zdrave bojanke Bojanka koja pozitivno utiče na vaše raspoloženje bus 6 najčudnijih kandidata za američkog predsednika Kako bi izgledao dan u kojem se jedan muškarac bori za ravnopravnost među ženama Kako bi izgledao dan u kojem se jedan muškarac bori za ravnopravnost među ženama · ·