Erotski filmovi
KULTURA · film/TV

I pored svih dostupnih sloboda, Amerika je poprilično puritanska zemlja. Očigledan primer su filmovi koji od strane cenzora dobijaju rejting u odnosu na to da li je prikazano ponašanje dovoljno moralno i podobno za široku, to jest mladu publiku.

Donosimo vam listu deset filmova koji su nakon pregleda cenzora dobili oznaku NC 17, što u prevodu znači “zabranjeno za mlađe od 18 godina”. Ma koliko to zvučalo provokativno, ovaj rejting najčešće znači brzu bioskopsku smrt, jer su tinejdžeri najveća publika u bioskopima u ovoj zemlji.

The Dreamers

Jedan od poslednjih zapaženih filmova Bernarda Bertoluchija, lansirao je karijeru francuske glumice Eve Green. U filmu, koji se odvija tokom studentskih demonstracija u Parizu 1968, brat i sestra zasnivaju ljubavni odnos s američkim studentom.

Eyes Wide Shut

U poslednjem filmu Stanleya Kubricka, bračni par koji želi da “razmrda” rutinski odnos igra takođe (u to vreme aktuelan) bračni par Tom Cruise i Nicole Kidman.

Blue Valentine

Cenzori su imali problem sa scenom oralnog seksa između likova koje glume Ryan Gosling i Michelle Williams. Goslinga je takva odluka posebno iziritirala, pa je tim povodom prokomentarisao kako je suludo da film Black Swan u kome postoji scena oralnog seksa između dve žene dobije povoljniji rejting u odnosu na Blue Valentine, gde seks upražnjavaju muž i žena.

Showgirls

Loša gluma i katastrofalan scenario ovaj film su doveli na mnoge liste najgorih filmova svih vremena. Gotovo pornografske scene seksa dovele su ga na ovu listu.

Lust, Caution

Erotski triler Anga Leeja je finansijski najuspešniji film na ovoj listi. Ali to nije sprečilo reditelja da prokomentariše kako su cenzorske komisije daleko popustljivije kada je u pitanju nasilje na filmu.

Henry and June

Film o odnosu spisateljice Anais Nin s američkim piscem Henryjem Millerom i njegovom suprugom June je poprilično naivan u odnosu na savremene standarde prikazivanja golotinje i seksa na filmu.

Shame

Film britanskog reditelja Stevea McQueena ruši jedan od velikih filmskih tabua – prikazuje muški polni organ.

In the Realm of Senses

U filmu o gejši Sadi Abe, koja je ubila svog ljubavnika, a zatim u svom kimonu nosila njegov penis i mošnice, scene seksa nisu simulirane, zbog čega ovaj film je prvobitno dobio zabranu prikazivanja u Americi.

Blue is the Warmest Color

Film o ljubavnoj vezi dve tinejdžerke očigledno je šokirao američku komisiju za procenjivanje filmova.

Y Tu Mama Tambien

Film koji je svetu predstavio meksičke glumce Dijega Lunu i Gaela Garciju Bernala zapamćen je po sceni trojke, između dva glavna lika i žene s kojom su krenuli na put.


currentwar-benedicthcumberbatchcover Tesla i Vestinghaus protiv Edisona u filmu „The Current War“ Mladi glumci „Volja sinovljeva“: Upoznajte mlade glumce Kristinu Pajkić, Petra Milićevića i Branka Perišića p05ctkgs 10 najboljih komedija po izboru BBC-a Festival italijanskog filma Festival italijanskog filma u Beogradu od 16. do 24. septembra ·