Ladival
U VAZDUHU · nagradne igre

Leto je doba godine kada je izlaganje suncu najveće. Počinje sezona godišnjih odmora i mnogi od nas se pripremaju za odlazak na more. Međutim, kada nam stignu leto i visoke temperature, od sunca se treba štititi i kada nismo na plaži. Tokom letnjih meseci naša koža je najviše izložena sunčevom zračenju, koje može da bude veoma opasno i štetno.

Bez sunca na zemlji nema života, ali koliko god je ono veličanstveno, toliko je i opasno, naročito zbog štetnog zračenja koje nam šalje. Sunce proizvodi elektromagnetske zrake, od kojih je nama vidljiv samo jedan manji deo.

Sunce zrači infra crvenim zračenjem (IR) i ultraljubičastim zračenjem (UVA, UVB i UVC).

Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 56% predstavlja IR zračenje, 39% je vidljivo svetlo i oko 5% predstavlja UV zračenje. Infra crveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni i opasni su infracrveni A zraci (IR-A).

Infra crveno A zračenje (IR-A) predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo 7% ukupnog sunčevog spektra. Dermatolozi poručuju da je IR-A četiri puta jače i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno i da dovodi do mnogobrojnih i dugoročnih oštećenja kože. To štetno infra crveno zračenje prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, zbog čega se direktno povećava rizik od pojave raka kože.

U cilju podizanja svesti o svim efektima sunčevog zračenja, dermatolozi i pedijatri širom Srbije i ovog leta nastavljaju veliku edukativnu kampanju pod sloganom NE BUDI CRVEN KAO RAK! Na Zlatiboru je već održana serija edukativnih radionica za decu i roditelje, a kampanja se nastavlja u Beogradu gde nas očekuju revijalne fudbalske utakmice za žene. Jedna od učesnica biće i Miljana Marinko, čija je 10-godišnja ćerka alergična na određena sunčeva zračenja.

SAVETI ZA PRAVILNU ZAŠTITU OD SUNČEVOG ZRAČENJA:

  • Odabrane zaštitne kreme koristiti svakodnevno, ako ste izloženi suncu više od 10 minuta.
  • Ponavljati premazivanje zaštitnim sredstvom nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom.
  • Obratiti paznju da odabrana krema za sunčanje, osim od UVA i UVB zračenja, štiti i od infracrvenog (IR-A) zračenja koje je daleko jače i štetnije za kožu, jer prodire najdublje u njenu strukturu.
  • Bilo bi najbolje da zaštitna krema ne sadrži veštačke hemijske filtere kao zaštitu od sunčevog zračenja, bolje rešenje su svakako mirkopigmenti.
  • Ne produžavati sunčanje zbog korišćenja većeg faktora.
  • Izbegavati izlaganje suncu u periodu od 10h do 16h.
  • Prilikom boravka u hladovini zaštita od Sunca je takođe potrebna.
  • Iako ste pravilno naneli kremu koja vas čuva od sunčevog zračenja, koristiti i ostala zaštitna sredstva koja su svakako dobrodošla – naočare za Sunce, šeširi, voda za piće…
Persil 360 Persil 360° Complete Clean gel Muzej iluzija Ames soba Delimo karte za tek otvoreni Muzej iluzija u Beogradu Oglas AMPULE - visoka rezolucija-1 DR. GRANDEL: Nega potrebna tokom vrelih dana Poster ulaznice 50x70 Budite brzi i osvojite ulaznice za Dance Park Festival · · · · ·