Naslovna fotografija - princeza Fatimah Khanum Ismat al-Dawlah (foto iiif.lib.harvard
U VAZDUHU · flešbek

Širenje lažnih vesti nikada nije bilo lakše. Fotografija sa nekoliko rečenica na internetu sasvim je dovoljna da mnoge ostavi u zabludi. Na društvenim mrežama je, na primer, već duže vreme popularan prikaz iranske princeze Kadžar. Žena sa spojenim obrvama i brkovima, čija pojava asocira na muškarca, opisana je kao ideal lepote u nekadašnjoj Persiji. Trinaest udvarača, poručuje propratni tekst, izvršilo je samoubistvo kada je ova zanosna pripadnica vladarske porodice odbila njihovu prosidbu.

Piše: Ljubisav Panić

Fotografija se obično koristi da bi se istaklo kako se ideali lepote menjaju kroz vreme, što jeste tačno. Ali, plasirana je da izazove nevericu i podsmeh. Princeza, kakva nam se predstavlja na društvenim mrežama, nikada nije postojala. Kadžar je, zapravo, ime za dinastiju koja je upravljala iranskim oblastima od 1789. do 1925. godine. Ko je onda žena koja se širi internetom?

Postoje dve fotografije sa identičnom porukom, na kojim su se našle dve princeze. Fatima Kanum Ismat al-Dola bila je kćerka Nasira el Dina Šaha Kadžara, monarha Persije. Preminula je 1905. godine, tako da nije bila simbol lepote u prvoj polovini 20. veka, kao što viralne vesti poručuju. Brkovi se jesu smatrali lepim detaljem na ženskom licu u Persiji, ali vrhunac tog trenda zabeležen je u 19. veku. Pored toga, princezu Fatimu gotovo sigurno nije opsedalo 13 zainteresovanih muškaraca. Udata je dok je bila devojčica i, prema vladajućim patrijarhalnim načelima, nije smela da provodi vreme sa muškarcima.

Umesto što se predstavlja kao fatalna lepotica, Fatima zaslužuje da bude upamćena po nečemu mnogo značajnijem. Njena dužnost na očevom dvoru bila je da dočekuje izaslanice iz inostranstva, što je iziskivalo određeno poverenje vladara, a uprkos rigidnoj tradiciji postala je fotograf i naučila da svira klavir. Bila je najviše fotografisana žena na dvoru svoga oca, dok je u domu imala i sopstveni fotografski studio.

Istina o drugoj princezi, čija je fotografija netačno poistovećena sa idealima lepote, jednako je važna. Zara Kanum Tadž al-Saltana bila je dvanaesta kćerka Nasira el Dina Šaha Kadžara. Neobičan izgled nije joj zasmetao da, poput svoje polusestre Fatime, postane zanimljiva ličnost. Princeza Zara se udavala više puta, bila je spisateljica, slikarka, aktivna feministkinja i velika pobornica kulturno-političkih promena u novovekovnoj iranskoj državi.

Sve je to značajnije i vrednije od pompeznih lažnih informacija skrojenih po meri lajkova. Populistička neverica, kojom se skreće pažnja, u ovom slučaju je nastala zbog naše nemogućnosti da pojmimo da neko ko ne ispunjava današnje ideale lepote može ostvariti veći uticaj od očekivanog. Svođenje žena samo na izgled, međutim, nikada nije dobro. Omalovažavajuće je, nepravedno, tretira osobe poput objekta i ostavlja dostignuća karaktera u senci fizičke pojave. Možda se zbog princeza Fatime i Zare nijedan muškarac nije ubio, ali lepota je vidljiva u njihovim delima i važnom uticaju na društvo, što se ne može reći za autore izmišljenih vesti.

cover www.metv.com i www.theeyewearblog.com Retro reklame koje će vas ubaciti u letnje raspoloženje pjimage (35) Ove vintidž fotografije Džordža Klunija morate da pogledate vxibglep Kako je stvarno nastao barut? pjimage (29) Gde su danas supermodeli ’90-ih? · · · ·