Rome_Blu-ray_1920
U VAZDUHU · flešbek

Za mnoge stvari na ovom svetu možemo zahvaliti starim Rimljanima. Oni su, između ostalog, prvi koristili kanalizaciju, mrežu puteva širom tri kontinenta, poštanski sistem i akvadukt. Takođe, ne treba zaboraviti na njihove doprinose arhitekturi, gradskom planiranju, kalendaru od 12 meseci i pravnom sistemu, koji su relavantni i u današnjem svetu.

Kao i mi, i Rimljani su vodili računa o higijeni. Oni su se trudili da žive u čistoj kući, nose čistu odeću i, naravno, imaju čiste zube. Budući da paste nisu postojale u to vreme, stanovnici Rimskog carstva su morali da pronađu alternativan način održavanja dentalne higijene. I šta su onda oni izabrali? Odgovor će vas iznenaditi, ali u pitanju je bio urin!

Postoje pisani dokazi da su i ljudska i životinjska mokraća bili korišćeni za ispiranje usta. Moderna hemija je otkrila da se u sastavu urina nalazi amonijak, a ova supstanca je danas poznata po svojoj rasprostranjenoj upotrebi u deterdžentima. Antički Rimljani možda nisu znali zbog čega je mokraća korisna kod čišćenja zuba, ali ih to nije sprečavalo da je upotrebljavaju u ovu svrhu, ali i u mnoge druge.

Tako, se na primer, u kadama punim urina prao veš, a nije bila retkost da on bude iskorišćen i za pranje posuđa. Od rimskog pisca i naučnika Plinija Starijeg smo saznali da je sveža mokraća mogla da posluži i u tretmanu rana, opekotina, infekcija i osipa.

Vekovima nakon propasti Rimskog carstva, urin je i dalje bio tražen za različite upotrebe, naročito u industriji tekstila i proizvodnji baruta. Tek kada je Fridrih Voler 1828. izvršio uspešnu sintezu uree, dolazi do naglog pada korišćenja urina. Sigurni smo da ste mu nakon čitanja ovog teksta veoma zahvalni na tome.


collage Ljubav Brižit Bardo i Rodžera Vadima će vas raznežiti 4FEE421C00000578-6147905-image-a-35_1536488844828 Kako je MI5 proveravao Čerčilove cigare a5c54aac6452a270f20ae563a5320964 Najbolja ostvarenja Federika Felinija page-cover 7 istorijskih činjenica koje će napraviti zbrku u vašoj percepciji vremena · ·