nedaar
KULTURA · film/TV

Naša legendarna glumica, Neda Arnerić, ovogodišnja je dobitnica FEST-ove nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Više od 110 filmskih uloga i 40 pozorišnih predstava je iza ove glumačke dive koja je obeležila zlatne godine jugoslovenskog filma.

Rođena je 15. jula 1953.godine u Knjaževcu, i od malih nogu pokazivala je interesovanje prema glumi i sceni. Već kao trinaestogodišnja devojčica snimila je svoj prvi film San, čime je osvojila prvo reditelja Purišu Đorđevića, a onda i celu Jugoslaviju. U Beogradu je završila Devetu gimnaziju, a 1968.godine upisala se na Akademiju za pozorište, film, radio, i televiziju. Neda je pokazivala interesovanje i prema umetnosti, pa je 1980. diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, što joj je omogućilo da 2005. godine postane umetnička direktorka Niš art fondacije u Nišu. U periodu od 1985. godine do 1999. vodila je sopstvenu galeriju Atrijum u Beogradu. Od 1998.godine predaje Javni nastup u Centru modernih veština u Beogradu.

Neda je jedna od naših glumica sa najvećim brojem uloga, a istakla se u filmovima Jutro, Višnja na Tašmajdanu, Sutjeska, Ko to tamo peva, Sumnjivo lice i mnogim drugim. Ipak uloga koja ju uverila da je ispekla zanat, i da je postala glumica jeste Delfina u filmu Ispravi se, Delfina u režiji Aleksandra Đurčinova.

Njen celokupan glumački rad prikupio je brojne nagrade. Na filmskom festivalu u Puli za ulogu Delfine je nagrađena Srebrnom arenom, a za ulogu u filmu Haloa-praznik kurvi u režiji Lordana Zafranovića, nagrađena je Zlatnom arenom. Takođe je dobitnica nagrade Carica Teodora na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 2009. dobila je Plaketu Jugoslovenske kinoteke, a 2010. nagradu Pavle Vuisić za životno delo. 2015. bila je predsednica žirija Glavnog takmičarskog programa na 43. FEST-u. Nagrada će joj biti dodeljena na predstojećem FEST-u koji će se održati od 23. februara do 4. marta.

TTGM8565(1) 46. FEST: Priđi bliže 0cover1 Breaking Bad: Pet sezona popularne serije u jednominutnoj animaciji "9 songs" Najerotičniji filmovi svih vremena (I deo) oscar-2103653_960_720 Dodela Oskara: 10 najvećih grešaka koje pamtimo · · · ·