covernyfw2017
PULS GRADA · moda

Sunce nas još nije ni pošteno ogrejalo, a svet mode uveliko sugeriše šta bi trebalo da nosimo na jesen/zimu 2017. godine. Nedelja mode u Njujorku u punom je jeku, a evo šta se do sad izdvojilo. Kao i uvek, svako je mogao da se prepozna u nekom od ponuđenih trendova, pa počnite polako da prikupljate ideje i tražite inspiraciju.

Altuzarra

Josepha Altuzarru ranije su obično inspirisale dive sa velikih ekrana, ali ovog puta okreće se portretima renesansnog slikarstva. Po njegovim rečima, to je doba u kom su slikari prestali da idealizuju i počeli realnije da slikaju svoje modele. Kolekcija je kul i sofisticirano seksi u isto vreme. Bogati i teški materijali, floralni motivi, somot i saten deluju kao da su preuzeti detalji sa nekih renesansnih slika. Ženstvena uglađenost koja se ogledala u bojama i printu odlično je ukombinovana sa grubim, muškobanjastim cipelama. Pencil silueta sa izrezom na stranu bila je dominantna. Najvažniji su bili kaputi, koji su varirali od vojničkog stila, preko krzna nalik košuti, sa dodatkom perli i raznih cvetnih šara. Somot je, sudeći po haljinama, i dalje aktuelan. Mogao se videti u svim nijansama, a pratile su ga satenske mašne oko struka i prišiveni kristali.

Prabal Gurung

Talentovani dizajner se na početku revije odlučio za sanjive i bajkovite komade, bledih i belih nijansi. Kombinacija napadno štrikanih delova sa lepršavim i nežnim materijalima odlično je usklađena. Nešto kasnije pojavile su se haljine sa bledo plavim i limun žutim bojama, dok je krzno igralo veliku ulogu. Floralni motivi bili su prisutni i u ovoj kolekciji, ali ono što je izdvojilo haljine jesu prorezi na različitim mestima, u pratnji sa dugmićima, i blaga polu rol kragna. Pored divnih srebrnih haljina, reviju su moćno završile manekenke koje su nosile jednostavne majice sa ubitačnim porukama poput: The Future is Female, Love is Love, This is What a Feminist Looks Like.

Public School

Moćni duo, Dao-Yi Chow i Maxwell Osborne, beskompromisno nastavlja da plasira svoju modnu viziju. Ovog puta još jednom se vraćamo uličnom stilu devedesetih. Deluje kao da se dizajneri prisećaju svog odrastanja u Njujorku, hip-hop i grandž muzike, i tako stvaraju novi stil za današnje tinejdžere. Oversize perjane jakne i kaputi, karirane košulje, pidžama pantalone i džemepri od velura dobili su nov i svež redizajn. Dekonstrukcija i slojevitost uneli su novu dimenziju, i učinili da poznati komadi imaju potpuno inovativan karakter. Dukserica sa likom košarkaša Michaela Jordana, i crveni a la Tramp kačket sa natpisom Make America New York, u isto vreme oslikali su žal za devedesetim i želju za svetlijom budućnošću.

Victoria Beckham

Nekadašnja pop ikona i žena poznatog fudbalera uspela je da postigne zavidan uspeh u modnoj industriji i čvrsto se pozicionira. Ova kolekcija nosi sa sobom izuzetno luksuzni ali svakodnevni koncept odevanja, daleko od bilo kakvog crvenog tepiha. Britanski koreni bili su vidljivi u pažljivo odabranim materijalima, kao i u tipično muškim komadima odeće prilagođenim za žene. Haljine i suknje od šifona i žoržeta skladno su kombinovane sa štrikanim džemperima i odvažnim kožnim čizmama do iznad kolena. Ležerni, meki i fluidni krojevi unosili su element ženstvenosti, a posebno su se istakle torbe od kože u obliku malih kutija. Iako kolekcija nije razbila modne kalupe i plasirala nešto a priori novo, svakako predstavlja idealan izgled za poslovnu ženu, koja po rečima Beckhamove “ima slobodan stav, samopouzdanje i moć.”

Alexander Wang

Alexander nastavlja sa pomalo mračnim, darkerskim, androginim i pank vajbom. Može se reći da je crna dominirala, što se jasno videlo po kožnim čizmama, uskim pantalonama, motociklističkim jaknama, košuljama… Wangove krojačke sposobnosti posobno su se istakle u ovoj jesen/zima kolekciji kroz prikazane blejzere, mantile i karirane komplete. Lanci i nitne na torbama i obući oslikavali su detalje sa odeće. Nešto romantičniji motivi, u vidu širokih rukava i neobično isečenih krojeva, smekšali su opšti utisak. Tome su doprineli još i providni materijali, leopard print, mini haljine i suknje.

paike Crne patike koje se nose na sve patike Patike koje bi svaki muškarac trebalo da ima DSC_0054_cover Čizme sa meseca PIC_0097-01 Don’t touch the models · · · · · ·