Kris Li
KULTURA · film/TV

Da, istina je. Ser Christopher Lee je prešao iz života u večnost. Za protekle devedeset i tri godine, postigao je mnogo toga. U sedamdesetogodišnjoj karijeri ostvario nezaboravne uloge – Draculu je tumačio desetak puta, bio je Saruman u blokbasterima zasnovanim na Tolkienovim romanima, glumio u klasicima kao što su „Čovek od pruća“ i „Uzjaši Đavola“… A snimio je, da ne zaboravimo, i nekoliko hevi-metal albuma.

Pre ili kasnije, svakog očekuje isto – umreti se mora. Christopher Lee je imao dug i produktivan život; snimao je, praktično, do pred samu smrt, bio je voljen i poštovan. Bolji život od onog koji je imao teško može da se zamisli. Ipak, njegov odlazak je zaboleo sve one koji su pratili njegov rad – a takvih je mnogo. Lee je bio legenda, legenda će i ostati. U tekstu koji sledi, akcentovaću neke od najvažnijih trenutaka u njegovoj dugoj karijeri.

Lee je aktivno učestvovao u Drugom svetskom ratu – radio je za britansku tajnu službu i, evo jedne zanimljivosti, lično poznavao Josipa Broza. Glumom je počeo da se bavi 1945. godine. Zbog svoje natprosečne visine (196 cm) na početku karijere je bio osuđen na epizodne uloge. Pravi proboj se zbio 1958. godine kada je ogrnuo crno-crveni plašt grofa Dracule. U narednih dvadesetak godina, glumio je u brojnim Hammerovim filmovima, uglavnom hororima, što mu je i donelo titulu „kralja horora“. Pored sedam filmova iz serijala o Draculi, ostvario je zapažene uloge u filmovima Baskervilski pas (1959), Krik straha (1961), Raspućin (1966), Uzjaši Đavola (1968), Voz užasa (1972), Čovek od pruća (1973)… Suprostavio se Jamesu Bondu u Čoveku sa zlatnim pištoljem (1974). Često je glumio u kostimiranim filmovima, pa ne čudi što je svojom gospodstvenom pojavom ukrasio Tri musketara (1973), Četiri musketara (1974) i Povratak musketara (1989).

Tokom osamdesetih i devedestih, Lee je nastavio da glumi, mada uglavnom na televiziji i u manje uspelim filmovima B produkcije. Iz tog perioda treba izdvojiti treš horore Urlikanje II (1985) i Kletva III (1991), kao i Danteove Gremline 2 (1990). Nakon što mu je Tim Burton dodelio epizodu u Uspavanoj dolini (1999), Leejeva karijera je doživela renesansu (Lee i Burton su kasnije sarađivali još nekoliko puta, poslednji put pre tri godine u Mračnim senkama). Zlog čarobnjaka Sarumana je glumio u obe Jacksonove trilogije zasnovane na Tolkienovim romanima (2001-2014), što ga je vratilo u žižu i probudilo zanimanje novih generacija za njegov pređašnji rad. Lucas ga je angažovao za drugu i treću epizodu Zvezdanih ratova (2002, 2005), a Scorsece dodelio malu ali upečatljivu ulogu u Hugu (2011). Tokom dvehiljaditih počeo je da se zanima za hevi-metal muziku i snima singlove i albume. Neke od numera koje je izvodio su odlično prošle na top listama i obezbedile mu nove poklonike. Prošle godine, u čast svog devedeset i drugog rođendana, objavio je je EP Metal Knight.

I na kraju, ono što ostaje jesu filmovi. A Christopher Lee ih je u svojoj dugoj karijeri imao dosta dobrih. Mada, ako ćemo iskreno, čak i oni loši filmovi u kojima se pojavljivao, a bilo ih je, dobijali su na kvalitetu zato što se on u njima pojavio.

Moda i filmovi iz '80-ih 10 filmova iz ’80-ih koji nas uče stilu Melissa McCarthy Top 5: Najvoljenije filmske i TV buce i buconje Pogledajte trejler za "The Martian" novi film Matta Damona Pogledajte trejler za „The Martian“ novi film Ridleyja Scotta Osvetnici: Era Altrona Filmska recenzija: „Osvetnici: Era Altrona“