U čemu je najgora svaka od zemalja Evrope
PULS GRADA · destinacija

Svaka je evropska država bez sumnje jedinstveni dragulj koji će stranca, turistu, slučajnog gosta uvek iznenaditi, ali za stanovnike tih država postoje i negativne strane života u istim. Prema statistikama koje mnogo toga otkrivaju, slabosti pojedinih članica Evropske unije nisu retkost, zapravo svaka članica ima „crnu ovcu“ na koju baš nije ponosna, ali koju za sada još uvek kao pojavu ili naviku njenih građana ne može da iskoreni.

Pogledajte čega se svaka posebno stide evropske države, ali i rade na tome da problem reše:

Austrija – najviša stopa mladih pušača (mladi od 15-24. godine čine 29,4 odsto pušača)

Belgija – najgore saobraćajne gužve; savetuje se izbegavanje vožnje kroz Belgiju, a Antverpen i Brisel su gradovi sa najgorim saobraćajnim zagušenjima na svetu

Bugarska – najniža sloboda medija, štampanih i drugih, iako su članica Evropske unije i prividno sve funkcioniše kao što treba.

Kipar – 18-godišnjaci nisu u školskim klupama, niko ne zna gde lutaju ova deca, a budući ljudi, na granici punoletstva, ali u školama ih nema baš mnogo.

Češka – najviši indeks ekonomskog ropstva, globalni indeks koji pokazuje kako stoje evropske zemlje prema zaduživanju pokazao je da se Češka bori sa zaduženošću i da je prva na toj listi.

Danska – najmanje Zara prodavnica po stanovniku, zapravo na 5627.000 stanovnika Danska ima samo dve Zara prodavnice, što će reći da brend nije previše popularan, ali to možda i nije tako loše…

Estonija – najveća razlika u platama muškaraca i žena, i to naravno u korist muškaraca. Statistika kaže da muškarci zarađuju i do 27 odsto više nego žene.

Finska – najveća stopa depresije, ali je poznato da vlada ove države ulaže velike napore da pomogne svojim građanima.

Francuska – najgore poznavanje engleskog jezika imaju Francuzi, od svih naroda Evropske unije.

Grčka – najveći inostrani dug

Hrvatska – najmanji broj studenata na Erasmus razmeni

Irska – najveća stopa raširenosti cistične fibroze, prema statističkim podacima svaki 1800 stanovnik pati od ove podmukle bolesti.

Italija – najviša stopa utaje poreza, godišnje država izgubi oko 240 milijardi dolara zbog ove neumesne „igre“

Letonija – zemlja sa najviše zatvorenika

Litvanija – najviša stopa samoubistava

Luksemburg – najmanje sredstava za obrazovanje izdvaja baš ova veoma bogata zemlja, tako je 2007. zabeležena cifra od 3 odsto BDP-a.

Mađarska – najviši porez na dodatnu vrednost

Malta – najteži zahtevi za osnivanje malog porodičnog preduzeća

Nemačka – najniža stopa kupovine stambenih nekretnina, što će reći da radije čitav život žive kao podstanari nego što se odluče da kupe stan.

Holandija – najveći broj smrtnih slučajeva dešava se biciklistima u saobraćajnim nesrećama

Poljska – najmanje lekara po glavi stanovnika

Portugal – najniža stopa nataliteta

Rumunija – najmanje bioskopa po glavi stanovnika

Slovačka – najniži odziv birača tokom glasanja

Španija – veliki broj studenata napušta studije, procentualno 23 odsto

Švedska – najmanje bolničkih kreveta po stanovniku

Velika Britanija – najviša stopa uživalaca kokaina, pored ove droge visok je procenat onih koji konzumiraju amfetamine, ekstazi i LSD

Slovenija – najveći broj smrtnih slučajeva čiji je uzrok alkohol

Miroljubive zemlje najbolje za život 10 najmiroljubivijih zemalja za život Romantične destinacije 10 sjajnih destinacija za zaljubljene golupčiće Najlepši nacionalni parkovi 10 najlepših nacionalnih parkova Obavezne destinacije u 2015. Lonely Planet odabrao 10 najboljih destinacija za 2015. godinu · · · · ·