rodna ravnopravnost
U VAZDUHU · urban flash

Iako nam se nekad čini da se pojedine stvari nikako ne menjaju, tek kad se osvrnemo iza sebe, u istoriju, vidimo dokle smo stigli. Sifražetkinje su se borile za promenu statusa quo kad su u pitanju prava žena, muškarci su sprovodili propagandu koja je imala za cilj da pokaže šta će se desiti ako žene dobiju veća prava. I danas je mnogima pitanje ženske ravnopravnosti neugodno i smatraju ga opasnim.

Catherina H. Palczewski,  profesorka Rodnih studija na Univerzitetu Severne Ajove podelila je sa javnošću pojedine od propagandnih razglednica koje su za cilj imale osvešćivanje u borbi za ravnopravnost žena. Ona prikuplja razglednice poslednjih 15 godina, a poruka na njima je takva da je ideja o promeni prikazana kao nešto čega se treba bojati, ženska prava su smatrana udarom na porodične vrednosti, kao i povredom muškarčevog mesta u društvu.

Iako je još uvek put dug do toga da žene imaju ista prava kao i muškarci, ove razglednice služe kao podsetnik koliko smo daleko otišli od početka dvadesetog veka.

Propagandne razglednice protiv ženskih pravaOtvori galeriju

Većina razglednica govori o protivljenju da žene dobiju pravo glasa i prepune su nasilja i omalovažavanja. Poslovi se jasno dele na muške i ženske gde su ženski poslovi svi oni vezani za kuću i decu. A Sifražetkinje su predstavljene kao žene koje niko nije poljubio i niko ne voli još od detinjstva.

tatu Tetovaže za ljubitelje mačaka torba Šta svaka žena (treba da) ima u svojoj torbi Čarape Netipične čarape-Nosite slavne slikare na nogama Brock Baker Tri čoveka, bezbroj glasova