Zaštita od sunca
PULS GRADA · lepota

Ne bih da budem partibrejker svima koji su na ovoj žurci zvanoj proleće jedva dočekali da nas ogreje sunce, ali moram da napišem nekoliko redova o onome o čemu nas bombarduju sa svih strana: zaštiti, a ovog puta se fokusiramo na lice. Osim bolnih opekotina, kažu dermatolozi, izlaganje suncu može biti uzrok flekama, alergijama, suvoj i izboranoj koži, i melanomu – raku kože.

Pored standardnih saveta poput zaštite kapama, šeširima, sunčanim naočarama ili sedenjem u hladovini od 11 do 17 sati kada je sunce i najštetnije, poslednjih godina su pravu ekspanziju doživeli posebni preparati namenjeni zaštiti lica.

Zaboravite guste, teške i masne kreme preostale od mazanja tela koje su činile da nos sija i bubuljice bujaju, a o kombinovanju takvih preparata sa šminkom da ne počinjemo – ove godine, kreme za lice sa visokim zaštitnim faktorom su lagane, fine i nemasne, trenutno se upijaju i posle par minuta ne ostavljaju nikakav trag na koži, tako da se mogu nanositi samostalno ili ispod šminke. Formulisane su prema tipu i potrebama kože, a sastav i miris im je posebno odabran kako ne bi iritirale ni one najosetljivije.

Ovakve kreme za lice na tržište su poslednjih sezona plasirale skoro sve kozmetičke, ali i farmaceutske kuće – tu su preparati u obliku krema ili fluida, a ne smemo da zaboravimo ni tonirane i BB kreme, jer većina njih takođe sadrži visok zaštitni faktor. Među novitetima koje sam isprobala su Eucerin Sun fluid sa SPF 50, koji je odličan, a novo u njihovoj Sun kolekciji je i isti takav, samo obojeni fluid koji je pogodan za one tamnijeg tena, zatim Vichy Capital Soleil BB krema sa SPF 50, koja takođe pored zaštite blago nijansira lice i daje mu zdrav izgled tako da se može koristiti i umesto pudera, La Roche Posay Anthelios XL 50+ za lice koji savršeno štiti svojom laganom formulacijom, namenjen kombinovanoj i masnoj koži, i domaća Multiactiv Sun SPF 30 krema za lice koja hidrira sve tipove kože.

Kada od sunca štitite lice, važno je da uvek nanesete dovoljnu količinu preparata – u pitanju je bar jedna puna kašičica. Zaštitini faktor birajte prema nijansi kože i njenoj osetljivosti na sunce, ali imajte u vidu da je za lice SPF 30 neki minimum, i da bi ga trebalo naneti i kada mislite da ćete biti u hladu, kao i kada je oblačno.

Preparat se nanosi minimum 20-30 minuta pre izlaganja suncu kako bi koža imala vremena da ga upije, a posebnu pažnju zaštiti od sunca posvetite u slučaju da koristite fotosenzitivne lekove. Ne zaboravite da zaštitite usne, jer su i one izložene štetnim UVA i UVB zracima, i nemojte se oslanjati na zaštitne faktore u puderima – koliko god su visoki, količina pudera koju nanosite nije ni približno dovoljna da temeljno prekrije i kompletno zaštiti lice od sunca.

Narandžasti karmin Karmini za leto MAC kozmetika M•A•C kozmetika sada i kod nas Dodir Pariza Dodir Pariza na Beogradskom sajmu Ulja za negu lica Ulja za negu lica – kratki vodič ·