nenad-velickovic.jpg
KULTURA · knjige

Pisac i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Nenad Veličković predstaviće u Kulturnom centru „Grad“ čak tri nova izdanja: knjigu ogleda „Školokrečina“, roman „Vremenska petlja“, i audio izdanje romana „Sahib“.
Zajedno sa grupom kolega iz cele bivše Jugoslavije, sarajevski pisac i profesor Nenad Veličković se poslednjih godina neumorno bori za promene u školskom sistemu, posebno kada je reč o nastavi jezika i književnosti. U svom doktorskom radu „Ideološka instrumentalizacija književnosti u bosanskohercegovačkim udžbenicima“ ovu problematiku je obradio kroz naučni pristup, dok u radionicama za srednjoškolce postiže odlične rezultate zahvaljujući duhovitosti i otvorenosti u komunikaciji sa mladima. „Školokrečina: nacionalizam u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim čitankama“ je njegova nova knjiga satiričnih ogleda (Fabrika knjiga, Beograd, 2012), u kojoj se kroz zamišljene dijaloge učenika i pro

Gradska knjižnica/KC Grad
utorak, 29.maj od 20h

Gost: Nenad Veličković (Sarajevo)
Moderatorka: Tijana Spasić 

Pisac i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Nenad Veličković predstaviće u Kulturnom centru „Grad“ čak tri nova izdanja: knjigu ogleda „Školokrečina“, roman „Vremenska petlja“, i audio izdanje romana „Sahib“.

NENAD VELIČKOVIĆ U GRADUimg-nenad velickovic.jpg

Zajedno sa grupom kolega iz cele bivše Jugoslavije, sarajevski pisac i profesor Nenad Veličković se poslednjih godina neumorno bori za promene u školskom sistemu, posebno kada je reč o nastavi jezika i književnosti. U svom doktorskom radu „Ideološka instrumentalizacija književnosti u bosanskohercegovačkim udžbenicima“ ovu problematiku je obradio kroz naučni pristup, dok u radionicama za srednjoškolce postiže odlične rezultate zahvaljujući duhovitosti i otvorenosti u komunikaciji sa mladima. „Školokrečina: nacionalizam u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim čitankama“ je njegova nova knjiga satiričnih ogleda (Fabrika knjiga, Beograd, 2012), u kojoj se kroz zamišljene dijaloge učenika i profesora – po ugledu na čuvenu kolumnu „Robi K“ Viktora Ivančića – razotkriva zloupotreba nastave jezika i književnosti u ideološke svrhe.

Biće reči i o novom romanu Nenada Veličkovića „Vremenska petlja“ (Omnibus, Sarajevo, 2011), istorijskoj satiri na bosanske teme, srodnoj Basarinom „Početku bune protiv dahija“ ili „Čuvarima svetinje“ Mirjane Đurđević.

Nedavno je objavljeno i audio izdanje Veličkovićevog romana „Sahib“ iz 2001, u interpretaciji samog autora (Reflektor, Beograd, 2012). Knjiga je nastala u saradnji sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini. Odlomak poslušajte ovde: http://www.rflekt.me/index.php/component/k2/item/14-sahib.

U nastavku večeri Nenad Veličković će organizovati snimanje radio-drame po jednoj sceni iz romana „Vremenska petlja“, sa glumcima-volonterima iz publike.

O autoru:
Nenad Veličković rođen je 1962. godine u Sarajevu.
„Vežba“ književnost sa studentima tamošnjeg Filozofskog fakulteta.
Objavio je romane „Konačari, „Otac moje kćeri“, „Sahib“ i „100 Zmajeva“, zbirke priča „Đavo u Sarajevu“ i „Sarajevski gastronauti“, knjige ogleda „Viva Sexico“ i „Dijagnoza-patriotizam“.
Jedan je od inicijatora književnog festivala „Na pola puta“ u Užicu, nagrađenog priznanjem „Jelena Šantić“ za 2010. godinu.
Kourednik je „Školegijuma“, časopisa za pravednije obrazovanje, koji izlazi u Sarajevu, i „Teksture“, časopisa za književnost u školi, koji izlazi u Beogradu. 
Za sajt Deutsche Welle piše foto-kolumnu „Škljocam i zvocam“.

BIOGRAFIJA STIVA DŽOBSA U KNJIŽARAMA KNJIGE: STIV DŽOBS Bekim01.jpg USPEŠNA PROMOCIJA KNJIGE BEKIMA SEJRANOVIĆA Bekim-Sejranovic-foto-Marko-Gracin.jpg BEKIM SEJRANOVIĆ U BEOGRADU festivalkrleza2.jpg OTVOREN FESTIVAL JEDNOG PISCA