William H. Mumler: fotograf i medijum
fotografija

William H. Mumler proslavio se krajem 19. veka kao autor koji je u stanju da na svojim radovima prizove mrtve, a od tada se ova vrsta fotografije raširila kao neka vrsta medijumske umetnosti – iako je u pitanju bio samo jednostavan trik.

Ova vrsta „duhovne“ fotografije, koja tvrdi da je u stanju da prizove prisustvo preminulih osoba, postoji već dugo, a najpoznatiji umetnici koji su se njome bavili u istoriji svakako su oni koji dolaze iz Velike Britanije: Richard Boursnell, J. Evans Sterling, kao i braća Craig i George Falconer. Nakon ogromne popularnosti njihovih natprirodnih radova, ovaj par braće je 1931. godine uhapšen i osuđen, a pulen ove vrste umetnosti, Mamler, takođe je bio osuđen još negde oko 1860-ih. Portreti koji će doći nešto kasnije, takozvane ektoplazma fotografije, koristile su tehonologiju razvijanja filma da određene osobe smeste u nešto što je navodno duša, tj. oblak energije koji je uz pomoć medijuma izašao iz mrtvih. Sa svima onima koji veruju u duhove ili su intrigirani ovom temom Swann Auction Galleries podelili su zanimljivu kolekciju ovih fotografija, a vi u njima možete uživati u našoj galeriji. Čak i za one koji nisu fascinirani pomenutim temama, ovi radovi neoboriv su dokaz da u rukama profesionalaca i kamera može postati snažna alatka za manipulaciju.

William H. Mumler: fotograf i medijumOtvori galeriju
Rio de Janeiro Fudbal u Brazilu: Pripreme za Svetsko prvenstvo Najpotresnije fotografije u istoriji Portreti humanosti Tajland Fantastične fotografije ljudi koji čitaju Veronika Marquez Inspirativni autoportreti na ulicama Njujorka ·