Tašne
PULS GRADA · moda

Moda je oduvek bila forma eskapizma, bega od stvarnosti, odmor od monotone svakodnevice. Oni koji ne vide potencijal u njoj, ostaće zauvek zarobljeni u jednoličnosti dosadnih i već viđenih odevnih kombinacija. Drugi, opsednuti ljubitelji mode, vode nas na magična putovanja kroz svoj kreativni stil oblačenja. Nekada samo jedan upečatljiv detalj dovoljan je da sve promeni. Uzmite na primer tašnu… bukvalno!

Sve je u detaljima, a manje nekada svakako jeste više. Bez obzira da li volite jednostavnu klasiku ili ste neko ko konstantno menja svoj izgled poput kameleona, treba da posedujete barem jednu neobičnu tašnu. One uglavnom bivaju manjeg oblika, i u njih možete da smestite tek par neophodnih stvarčica. Lep povod da ostavite na stranu cegere i ogromne, prepune torbe bez dna.

Mašti prilikom dizajniranja ovih malih umetničkih dela u vidu tašni čini se nema kraja. Za svačiji ukus, bez sumnje, nađe se po nešto. Od šaljivih, šarenih i detinjastih, do ozbiljnijih, luksuznih, sa oštrim linijama poput arhitektonskog crteža.

Čini se da je najvažnije pronaći originalan oblik, kao i poruku u vidu natpisa na samoj tašni. Ovo je odličan način da prikažete svoj smisao za humor, ili pak jasan stav i mišljenje. Vratimo se časkom na oblike, tu su: ananas, stari telefon, lepeza, knjige, kutije od lekova, pingvin, filmska klapa, bočica parfema…

Poslednjih sezona na crvenom tepihu ovakve tašne imaju sve veću ulogu i modni značaj. Fendi, Jimmy Choo, Chanel, Ralph Lauren, Anna Sui i Dolce&Gabbana priključili su se trendu dizajniranja što originalnije tašne. Charlotte Olympia jedna je od najtraženijih u ovom polju dizajna. Njena imenjakinja, Olympia Le-Tan, promenila je percepciju elegantne, male tašne kada je počela da ih pravi kao kopije poznatih knjiga; od Bram Stokerovog Drakule, preko Nabokovljeve Lolite, pa sve do Biblije.

Efektnije je kombinovati jedostavnu odeću sa ovakvim tašnama. Ali, ako namerno želite da preterate – samo napred. Ipak ne dozvolite da ih išta drugo (nakit na primer) zaseni. Bolje je da cipele budu ekstravagantne i na taj način prate tašnicu. Hajde onda šta čekate – počnite da eksperimentišete. Moda i stil nikada ne mogu biti dosadni; samo od vas zavisi.

Anya HindmarchOtvori galeriju
Srđan Dinčić (foto: Aleksandar Dmitrović) S ofingera: Srđan Dinčić (StandUpFest) sjp Sarah Jessica Parker kreira kolekciju haljina Farmerke Džoni Dar Unikatne farmerke svetskih zvezda prikazane na njujorškoj Nedelji mode Odela za kućne ljubimce Neka i vaš ljubimac bude u trendu · ·