photo-1506024399685-c2095029481d
PULS GRADA · zdravlje

Glavobolja je bol koju mnogi od nas svakodnevno doživljavaju. Dok nekima prolazi brzo, kod drugih se može zadržati, što dovodi do toga da ljudi propuste društvene angažmane, zaostaju na poslu ili se jednostavno osećaju loše.

3Glavobolja je jedan od najčešćih problema pacijenata i za njen prestanak svi uzimaju lekove, ali to nikako nije dobro rešenje.

Stručnjaci su naveli neke iznenađujuće uzroke glavobolja kao i neke manje poznate načine koji dovode do njenog prestanka.

Voda

Niste hidrirani? Istraživanja pokazuju da pijenje više vode može da pomogne kod glavobolje i migrene. Stručnjaci preporučuju da žene dnevno konzumiraju 2 litra vode, a muškarci 3. Ako primetite da se znojite dok radite, slobodno dodajte čašu ili dve. Savet plus: Pazite se kofeina pošto je on diuretik.

Masaža

Izvesna klinička ispitivanja su pokazala da masaže leče glavobolje. Razlog za to je što masaža povećava dotok krvi u područja zahvaćena glavoboljom, uglavnom vrat, leđa i ramena.

Pauza za istezanje

Isto kao i masaža, aktivnosti kao što su joga, fizikalna terapija i pilates takođe mogu da smanje napetost mišića kod glavobolja. Ako sedite za radnim stolom, vodite računa o položaju vrata i leđa, i često pravite pauze za kretanje i istezanje.

Aktivnost koja umanjuje stres

Tehnike upravljanja stresom su odličan način da se pomogne u sprečavanju i ublažavanju glavobolje. Pokušajte da pišete dnevnik, gledate smešan film na Netfliks-u ili učestvujete u nekim dubokim vežbama disanja.

Razmislite o botoksu

Patite od teških napada migrene? Ova specifična metoda je trenutno odobrena samo za hronične migrene.

Fizičke aktivnosti

Kada vas boli glava, možda će biti primamljivo da se sklupčate – ali stručnjaci primećuju da se aktiviranje može isplatiti. Redovno vežbanje – tj. 20 do 30 minuta kardio treninga sa slabim uticajem tri do četiri puta nedeljno – može pomoći da se smanji glavobolja. To je zato što održavanje forme dovodi krv i poboljšava vašu ukupnu kardiovaskularnu funkciju i kognitivnu funkciju.

Dobar san

Lišavanje sna je poznati okidač za glavobolje. Međutim, ne treba preterivati ni u spavanju. Previše sna može imati suprotan efekat i zapravo uzrokovati glavobolje. Sedam do osam sati spavanja svake noći može smanjiti učestalost glavobolja.

Odmorite oči

Mnoge glavobolje često mogu biti povezane sa vidom. Uobičajeno je da se osećaju glavobolje nakon preteranog čitanja, gledanja televizije ili čak fokusiranja dok vozite veliku kilometražu. Da biste ublažili glavobolju verovatno uzrokovanu naprezanjem očiju, pokušajte da pravite česte pauze od kompjutera. Ako čitate, često se zaustavljajte i fokusirajte se na nešto u prostoriji kako biste svojim očima dali predah.

Razmislite o akupunkturi

Jedna studija je otkrila da akupunktura može pomoći ljudima sa čestim glavoboljama da ublaže bol. Tokom sesije, akupunkturista će ubaciti igle u specifične tačke duž tela, kao što su linija vrata ili leđa. Američka fondacija za migrenu tvrdi da postoje dokazi da akupunktura smanjuje učestalost glavobolje kod osoba sa migrenom, i da efekat može biti sličan onome koji se primećuje kod preventivnih lekova.

BeFunky-collage (14) Ovo je razlika između probiotika i prebiotika photo-1496817763416-2f4494189b95 Evo šta znači kada vam „igra” oko anemija Tihi simptomi anemije koje ne treba ignorisati plant-3045473_1280 Ove kućne biljke prečišćavaju vazduh i eliminišu toksine · · ·