collage
PULS GRADA · kulinarka

Iako se Dan kokosa danas slavi samo u Sjedinjenim Američkim Državama, to nas ne sprečava da se svi lepo počastimo ukusnim poslasticama sa ovom aromom. Kako nam se bliže praznici, eto još jednog razloga da zasučete rukave i svoje ukućane počastite ovim slasnim božićnim kolačićima.

Neodoljivi miris kokosa asocira nas na plažu i tropske predele, te je kao takav idealan da nas malo zagreje ovih zimskih dana. Osim toga, neobična tekstura kokosa vrlo je dekorativna, te eto još jednog načina da oživite zimsku čaroliju u svom domu, makar na prazničnoj trpezi. Stoga, ugodno se smestite i prepustite uživanju, a u duhu Nacionalanog Dana violine, koji se takođe danas slavi u Americi, pustite muzički predlog koji sledi i izgubite se u čarobnim melodijama. Neka praznična magija počne!

Kokos kolačići sa brusnicom

Potrebno je:

1 konzerva (500 g) zaslađenog kondenzovanog mleka

1 kesica (500 g) kokosa

1 šolja kapljica od bele čokolade

¼ šolje mlevenih badema

1 kašičica ekstrakta od badema

1 šolja iseckanih svežih ili zaleđenih brusnica

Priprema:

U većoj činiji pomešajte prvih pet sastojaka, a zatim nežno umešajte brusnice.

Pleh obložite papirom za pečenje, pa kašikom za sladoled ili običnom kašikom vadite male kupaste forme.

Pecite na 160 stepeni oko 10-12 minuta, dok kolačići po ivicama ne poprime zlatnobraonkastu boju. Ostavite ih par mnuta da se ohlade, a zatim servirajte i poslužite.

Kokos karamele

Potrebno je:

50 g neslanog putera

25 g nezaslađenog sušenog kokosa

250 g šećera u prahu

1 kašika glukoznog sirupa

Priprema:

Pleh obložite papirom za pečenje, a zatim pripremite veću posudu sa ledenom vodom.

Iseckajte puter na komadiće i lagano istostirajte kokos da dobije zlatnožutu boju.

U posudu da dubljim dnom sipajte šećer i glukozni sirup, pa dodajte 2 kašike vode i zagrejte ringlu do srednje temperature (oko 150 stepeni) kako bi se šećer istopio i počeo da se karamelizuje.

Skinite posudu sa šporeta i na kratko je potopite u pripremljenu posudu za ledenom vodom, kako bi smesa počela da se zgušnjava, pa izvadite i stavite sa strane.

Umešajte iseckani puter i mešajte kako bi se masa homogenizovala. Ukoliko puter ne može fino da se istopi, vratite posudu na šporet i lagano mešajte dok ne postignete ujednačenu smesu.

Na obloženi pleh sipajte po dve kašike smese za svaku karamelu i odmah obilato pospite kokosom. Ukoliko želite karamele u obliku lizalice, u ovoj fazi probodite štapić kroz sredinu diska kako bi se fino stegao.

Ostavite pleh sa strane kako bi se karamele ohladile i stvrdnule. Nakon toga ih možete ušuškati u masni papir ili celofan i čuvati u zatvorenoj posudi 10-ak dana, ili ih odmah pojesti sa ukućanima. Prijatno!


collage Magične kućice od đumbir keksića koje možete napraviti sa svojim mališanima cover www.thetravelbite.com, www.newengland.com i www.fullofplants.com Vegetarijanska praznična gozba (II deo) 6 Napravite raskošni praznični venac od kapkejk kolačića cover www.giverecipe.com, www.pinterest.com i www.hatibon.com Vegetarijanska praznična gozba (I deo) · · · · ·