Naslovna fotografija - Hranjenje mladog slona u nacionalnom parku Najrobi, Kenija (foto Nebojša Kosijer)
fotografija

Afrika je toliko velika da se ne može podvesti pod zajednički imenitelj. Često se opisuje kao egzotična, prelepa ili siromašna, što predstavlja pojednostavljivanje stvarnog stanja. Crni kontinent je drugi po veličini na svetu, kao i po broju stanovnika. Kolevka je čovečanstva, u kojoj sada živi više od milijardu ljudi.

Piše: Ljubisav Panić

Evropljanima je stotinama godina bio poznat samo sever Afrike. Portugalski moreplovac Bartolomeo Dijas uspeo je da stigne do Rta dobre nade tek 1487. godine, a delovi unutrašnjosti kontinenta ostali su nepoznati čak i u devetnaestom veku. Ako uprkos tome izlizani turistički manir zahteva da se pojedine destinacije nazivaju srcem i dušom prostrane Afrike, onda se kandidati za tu titulu mogu potražiti u Etiopiji, Keniji i Tanzaniji.

Postoji više razloga da se ove države sa istoka kontinenta posmatraju kao perjanice afričkog pejzaža, duha i načina života. U njima se nalaze mnoga obeležja po kojim je Afrika poznata. Plodna zemlja, šume, reke, najveći planinski lanac i suva tropska klima Etiopije gotovo da reprezentuju svaki ekosistem. Adis Abeba, glavni grad ove zemlje, ujedno je i nezvanični politički centar kontinenta i jedan od najsigurnijih gradova.

Susedna Kenija i Tanzanija obeležene su fascinantnim prirodnim fenomenom – velikom migracijom životinja. Više od milion gnuova, zebri, antilopa i drugih životinja učestvuje u godišnjoj potrazi za boljim pašnjacima. Putovanje biljojeda počinje u nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji, a završava se u Masai Mari u Keniji.

Za razliku od Etiopije, u čijoj Adis Abebi džeparenje i korupcija predstavljaju glavni problem, Kenija ima daleko nesigurniji glavni grad. Najrobi se ističe parkovskim površinama, univerzitetom i Kiberom, jednom od najvećih sirotinjskih četvrti na svetu. Kibera obiluje prekršajima i sujeverjem, koje je na snazi u mnogim delovima kontinenta. Ljudi s albinizmom se, na primer, često sakate i ubijaju u Tanzaniji, jer se veruje da njihovi delovi tela imaju posebne moći.

Etiopiju, Keniju i Tanzaniju prošle godine je posetio Nebojša Kosijer, zaljubljenik u putovanja i fotografiju. Zahvaljujući njegovom talentu, u mogućnosti smo da vam pokažemo  složenu raznolikost spomenutih afričkih zemalja. Foto-galerija koja sledi sadrži fantastične prikaze jedinstvenog afričkog života. Večito sukobljenog, nažalost, između prirode, bogatstva i loše ekonomske situacije brojnih stanovnika.

Jedinstvena AfrikaOtvori galeriju
Polarna svetlost u punom sjaju On hvata predivne kadrove polarne svetlosti naslovna Ove fotografije su ušle u uži izbor za Sony World Photography Awards naslovna Zaleđene Američke Države: Neverovatni mraz u Americi naslovna Ove slike pokazuju šta se sve krije pod vodom · · · ·