Divlji konji  (foto: Carina Maiwald)
U VAZDUHU · svet

Postoji nešto u konjima što je oduvek oduševljavalo čoveka. Njihova lepota, snaga i neustrašivost s razlogom su poprimili mitske proporcije.

Ove plemenite životinje pripitomljene su pre oko 4000 godina i nikada nećemo saznati šta je prolazilo kroz njihov um dok su radile i umirale za nas. Toliko ih je mnogo dalo život za ljude koji su sedeli na njihovim leđima da je to nepojmljivo. Procenjuje se da je samo u Prvom svetskom ratu uginulo oko osam miliona konja. I tako je otkako je Pegaz raširio svoja krila.

U prirodi više nema iskonskih divljih lepotana. Opstala je samo jedna ugrožena vrsta – prževalski konj, čija se griva talasa u stepama centralne Azije. Drugi divlji konji, poput mustanga u Americi, ili brambija u Australiji, zapravo su potomci domaćih konja, ljubimaca pustolova i radnika, koje je priroda ponovo prigrlila u nepreglednim ravnicama.

Nešto slično dogodilo se sredinom prošlog veka na visoravni Krug, u zapadnoj Bosni i Hercegovini. Surovu i lepu krašku oblast u blizini Livna napustili su mnogi zemljoradnici. U jeku industrijalizacije zemlje, zamenili su konje mašinama i potražili sreću u gradovima. Konje nisu ni usmrtili, ni prodali. Pustili su ih da se snalaze kako znaju i umeju, na nadmorskoj visini od preko 1000 metara.

Danas, u inat vukovima, zimi, malom broju pojila i, pre svega lovokradicama, divlji konji vladaju ogromnim pašnjacima u Bosni i Hercegovini. Preko 400 njih galopira severno od Livanjskog polja podeljeno na manja krda, na čijim se čelima nalaze najsnažniji pastuvi. Populacija ovih konja oporavlja se otkako su zaštićeni zakonom 2013. godine i postali zaštitni znak oblasti, za kojom sada žude turisti i fotografi.

Carina Maiwald, nagrađivana fotografkinja iz Nemačke, godinama je priželjkivala susret sa livanjskim divljim konjima. San joj se ostvario i nadmašio očekivanja. „Snaga počiva u miru. Sada sam prilično sigurna da su divlji konji izmislili ovu mudrost“, napisala je na svojoj internet stranici. Carinine fotografije, kao i nekoliko radova drugih autora, možete pogledati u galeriji koja sledi. Na njima su portreti neukroćenih kraških konja, koji plaćaju veliku cenu za slobodu, ali u njoj najviše i uživaju.

Autoputevi su velika opasnost za livanjske konje, foto Dražen BoškićOtvori galeriju
(izvor 7te.org)_cover Teorija malog sveta Debosh-computer Sobe za iskaljivanje besa u Moskvi cover333 Najskuplje kuće na prodaju u 10 različitih zemalja 3500 (3)_cover Najbolje aprilske fotografije · · ·