20soviet-female-snipers-colourised-photos-20_cover
U VAZDUHU · flešbek

U junu 1941. nacistička Nemačka je napala Sovjetski savez sa ciljem da osvoji njegovu teritoriju i porobi narod, sve u skladu sa doktrinom „Drang nach Osten“, koja implicira širenje Nemačke na istočni deo Evrope. Kao odgovor na nemačku ofanzivu, oko 2.000 žena se prijavilo da budu snajperistkinje u Sovjetskoj (Crvenoj) armiji i daju svoj doprinos borbi protiv nacista. Ruska umetnica Olga Širnina je odlučila da skrene pažnju na ove dame ponovnim objavljivanjem njihovih fotografija, ali ovog puta u obojenom izdanju.

Snajperistkinje su bile pravi strah i trepet za nemačke vojnike, a najzloglasnija među njima je bila Ljudmila Pavličenko, poznatija kao Dama Smrt, koja je navodno bila odgovorna za smrt preko 300 nacista. Kasnije se posvetila podučavanju mlađih koleginica u vojsci.

Nove retuširane verzije starih slika su delo Olge Širnine, s čijim radom se možete bolje upoznati na njenoj Facebook stranici.

Neustrašive žene Sovjetske armije u Drugom svetskom ratuOtvori galeriju
pagecvrads 5 sačuvanih delova tela velikih istorijskih ličnosti world-leader-barack-obama_cover Kako su svetski lideri izgledali u mladosti Istorija žvakaće gume (foto: YouTube) Žvaka kroz vekove Vremenska mašina: Njujork 1993. godine Vremenska mašina: Njujork 1993. godine · · · ·