foto: Alek Živković
PULS GRADA · moda

Nevena Ivanović kao prvi pobednik konkursa Fashion Scout SEE – Southeast Europe Fashion Showcase održanog na prolećnom beogradskom Fashion Weeku dobila je priliku da ove jeseni predstavi svoju kolekciju tokom London Fashion Weeka.

Revija će se održati u petak 15. septembra u  Freemasons’ Hall-u jednoj od najznačajnijih londonskih građevina poznatoj po  svom Art Deco stilu koja se nalazi u srcu Covent Gardena. Reviju je podržala Turistička organizacija Srbije i naša ambasada u Londonu.

Nevena će se predstaviti unisex kolekcijom ATEHNEO inspirisanu motivima iz knjige Milorada Pavića „Hazarski rečnik“. Sam naziv kolekcije proističe iz imena hazarske princeze ATEH – ona je učitelj, savetnik, čarobnica, zavodnica, zaštitnica kulta lovaca na snove, njen duh je besmrtan, višeobličan i nadrealan.

Nevenu su inspirisale i forme otomanske tradicionalne nošnje koja se velikim delom prenela i na srpsku narodnu nošnju. Te migracije i preplitanja više naroda kroz prostor i vreme je ono što je Neveni dalo podlogu za eksperiment na temu kombinovanja srpske, turske i nepoznate hazarske nošnje.

Metamorfoza inspirisana traganjem za identitetom i univerzalnom istinom se kreće  kroz transformaciju krojeva, formi, dekoracije, aksesoara koji na svakom modelu ističu  drugačiju duhovnu i fizičku celinu na ljudskom telu.

I kao što je osobina Hazara bila da se svakoga dana mogu probuditi sa različitim licem, tako je osobina Nevenine odeće da se svakome od nas u svakom trenutku može prilagoditi i biti drugačija nego prethodni put.

Uspešnom saradnjom između FASHION SCOUT projekta i Belgrade Fashion Week-a pokrenut je projekat Fashion Scout SEE na kome se takmičilo 12 dizajnera iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Srbije sa ciljem da se regionalna modna scena podigne se na viši nivo i uspostavi svojevrsni regionalni Fashion hub kao platforma za promociju modne industrije i talentovanih dizajnera sa našeg područja.

Nevena Ivanović ispred brenda NEO design je prva pobednica ovog konkursa izabrana od vrhunskih internacionalnih stručnjaka – Martin Roberts, osnivač Fashion Scout-a, poznata britanska novinarka Hilary Alexander i direktor Accademia Costume e Moda iz Rima, Adrien Yakimov Roberts. Kao nagradu dobila je priliku da predstavi svoju kolekciju tokom London Fashion Week-a u okviru programa ONES TO WATCH na septembarskom izdanju Fashion Scout.

Ones To Watch je jedan od najvažnijih projekata tokom London Fashion Weeka za promociju novih modnih dizajnera iz celog sveta. Svake sezone samo 4 dizajnera dobijaju priliku da se predstave izbirljivoj londonskoj modnoj publici. Ove sezone Fashion Scout, kao internacionalni showcase za modne pionire, odabrao je da predstavi tokom London Fashion Weeka za Spring Summer 2018  Nevenin Neo Design, američkog dizajnera Ji Won Choi, Triinu Pungits iz Estonije i  brend Starsica iz Seula. (više o tome možete pročitati ovde).

Podsetimo da je Nevena, zahvaljujući svojim nagradama i uspešnim prezentacijama na beogradskoj Nedelji mode ovog leta imala prilike da se predstavi na evropskom finalu Woolmark konkursa u Milanu, zatim na FashionClash festivalu u Holandiji i na internacionlanom takmičenju koji je organizovao francuski ELLE.

Neveninu kolekciju ATEHNEO predstavljenu u Londonu beogradska publika će moći da vidi na predstojećem Belgrade Fashion Week-u koji će biti organizovan od 28. oktobra – 3. novembra 2017.


pagecover Novi trend: Hulahopke inspirisane okeanom Girls of Woodstock Moda devojaka sa Vudstoka Njujork proleće 2018. Njujorška nedelja mode: Opušteno proleće 2018. adidas adidas: Povratak modne linije koja je obeležila devedesete godine u Berlinu · ·