Neverovatni podaci o protoku vremena
U VAZDUHU · urban flash

Ovaj smo tekst mogli nazvati i „Jeste li znali da…“ i tako bismo se približili stalnoj rublici u Politikinom Zabavniku, ali kada je vreme u pitanju, naše poimanje istog i poznavanje sveta u kojem živimo neverovatni podaci sa kojima se susrećemo zapravo nisu nikakva retkost. Pogledajte činjenice o stvarima koje su lako proverljive a koje izgledaju kao da su deo nekog naučno-fantastičnog filma.

1. Kleopatra je živela bliže vremenu prvog Pizza Hut-a nego izgradnji prve piramide

Ne, ne šalimo se. Keopsova piramida je podignuta oko 2560. godine pre nove ere, dok je Kleopatra živela u periodu od 70-30. godine p.n.e. Prvi restoran Pizza Hut otvoren je 1958, što će reći da je za 500 godina bliži Kleopatrinom životu.

2. Na svaka dva minuta danas svaki čovek napravi više fotografija nego što je čitavo čovečanstvo uradilo u 19. veku

Prva fotografija ikada snimljena nalazi se na fotografiji sa leve strane, i ona je urađena 1826. godine. Nju je napravio francuski pronalazač Joseph Nicéphore Niépce. Sa desne strane je fotografija mačke, koju je sasvim slučajno napravila upravo ova životinja 2013. Neke procene kažu da je tokom 2014. godine napravljeno oko 900 milijardi fotografija, a tu je cifru zaista teško pobediti.

3. Oksford univerzitet u Londonu je stariji od carstva Asteka

Da, iako vam se čini da je nemoguće, istorijski podaci pokazuju suprotno – prvi istorijski podaci u Oksfordu pominju školu davne 1096, da bi zvanično univerzitet bio osnovan 1249. Kada je reč o kulturi Asteka, njena civilizacija nastaje sa Tenočtitlanom i formiranjem prvog drevnog grada 1325.

4. Za samo 66 godina čovek je prvi put poleteo avionom i stigao na Mesec

Godine 1903. braća Wright uspešno su se vozila avionom, istina svega 59 sekundi, ali je to u ono vreme bio više nego uspešan let. Potom, 38 godina kasnije, Japanci su bombardovali Pearl Harbor, da bi se samo 28 godina nakon toga Apollo 11 spustio na površinu Meseca – 1969.

5. Džon Tajler, 10 predsednik SAD-a, ima 2 živa unuka

Tajler je bio predsednik u razdoblju od 1841. do 1845, čitavih 20 godina pre Linkolna. Imao je sina Lyona, a ovaj dvojicu sinova – Lyona Juniora i Harisona. Obojica su živi i danas.

6. Prve piramide su izgrađene u vreme kada je dugodlaki mamut još uvek bio živ

Iako je većina mamuta izumrla daleko pre no što su Zemlju nastanile prve civilizacije, mala populacija njih preživela je sve do 1650. godine pne. Piramide u Gizi u to vreme bile su stare oko 1000 godina.

7. Faks mašina je smišljena u vreme kada se u Oregon državu putovalo konjskom zapregom

Prvu faks mašinu osmislio je Alexander Bain 1843. godine, dok je u to vreme širom Severne Amerike bilo vreme velike seobe, i najčešće su ljudi sa juga odlazili u severnije krajeve.

8. Sve sa ovog reklamnog lista iz 1991. danas postoji u jednom „pametnom telefonu“

Gordon Moore je jedan od osnivača Intela. Tokom godina koliko se aktivno bavio izučavanjem računara i kompjuterske tehnologije shvatio je da se velika otkrića u ovoj oblasti događaju na svake dve godine. Ako vas ne mrzi da računate, napravite retrospektivu dostignuća u prethodnih 40 godina, od dana današnjeg.

9. Ako imate preko 45 godina, znajte da se za vašeg života broj stanovnika duplirao

Godine 1968. broj stanovnika na Zemlji iznosio je 3.557.000.000. Danas on iznosi 7.217.000.000 i na dnevnom nivou povećava se za oko 200.000…

Rihanna pliva sa ajkulama Rihanna pliva sa ajkulama Dečije ilustracije Dečije slike sa interneta kao simpatične ilustracije Domaći lekovi koji deluju Domaći lekovi koji deluju Kataklizma svetskih razmera Slike kataklizme: Ovako će izgledati svet u budućnosti ·