Neverovatne kamuflaže
KULTURA · art

Možete li jasno da vidite čoveka na ovim fotografijama? Da li vam se u određenim delovima slike prelivaju utisci i niste sasvim sigurni u to šta vidite, a šta gledate? Ovo što vidite jesu izuzetno zanimljive „kamuflaže“ Trine Merry, gde su njeni modeli gotovo neprimetno stopljeni sa svojom okolinom. Za okolinu, tačnije rečeno, pozadinu ovih vizuelnih trikova odabrane su slike svetskih čuda, od Maču Pikčua do Koloseuma, a čitava serija zove se „Lost in Wonder“.

Trine Merry je pravi ekspert kada je reč o dobroj kamuflaži. Ključna stvar kod ove tehnike koja se može koristiti u mnogo manjih umetničkih oblasti, među kojima je i body paint, jeste da se obrisi ljudskog tela razbijaju tako da oni postanu što bliži svojoj okolini. Ako vam je teško da zamislite ovo objašnjeno, setite se vojske i njihovih trikova da garderobom i šminkom po licu svoje biće pretvore u jedno sa prirodom u kojoj se kriju od neprijatelja. Slično je i sa životinjama koje se odlikuju naročitim moćima prerušavanja, kako bi zaštitile sopstveni ili život svog potomstva.

Trine Merry je između ostalog ovom serijom radova želela da istakne koliko je savremeni čovek površan i glup, kada misli da jedan selfie sa nekog atraktivnog turističkog mesta može da dočara sve što je jedna civilizacija za sobom ostavila. Fotografija ne znači ništa, arhitektura je trajna vrednost čovečanstva, veruje Merry.

Trine Merry i oni koji su se "izgubili u čudima"Otvori galeriju

cover7 Ruska avangarda u Beogradu Street art Moćna dela ulične umetnosti koja govore o svakodnevici Ruska avangarda Umetnički eksperiment: Ruska avangarda u Beogradu Steve Jobs kao izbeglica iz Sirije Banksy: Steve Jobs predstavljen kao izbeglica iz Sirije · · · ·